Duidelijkheid over gebruik en beheer Eems-Dollard gebied

eemsdollard

Dit is een concreet voorbeeld van hoe Nederland en Duitsland samen betere grensoverschrijdende samenwerking tot stand brengen.’ Dit zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) vandaag in Delfzijl, nadat hij en zijn Duitse collega Steinmeier een verdrag tekenden over het gebruik en beheer van het Eems-Dollard gebied. Tot nu toe bestond er geen goed juridisch kader voor bijvoorbeeld windenergie op zee en scheepvaart in de regio. Door het tekenen van het Westereemsverdrag komt hier duidelijkheid over.

‘Het is een goede dag. Ik ben verheugd dat we vandaag dit verdrag met Duitsland hebben gesloten’, aldus Koenders. ‘Het creëert duidelijkheid over bevoegdheden bij het gebruik van het gebied. Dat is goed voor de duurzame economische groei in de regio en vermindert de bureaucratie.’ Bij de ondertekening, tijdens een vaartocht van Emden naar Delfzijl, waren ook vertegenwoordigers van het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven aanwezig.

Eerder vandaag spraken Koenders en Steinmeier over verschillende buitenlandpolitieke onderwerpen en wisselden van gedachten over de manier waarop Duitsland en Nederland samen kunnen blijven optrekken, onder meer in de Europese Unie. ‘Onze landen zijn in alle opzichten betrouwbare en coöperatieve partners, dat moet zo blijven en ik ben ervan overtuigd dat het zo zal blijven’, aldus Koenders. ‘We hebben het vandaag onder meer gehad over onze inzet in het Midden-Oosten, Oekraïne en onze gemeenschappelijke speerpunten in de Europese Unie. Ook onderstreepten we het belang van gecoördineerd optreden in de strijd tegen ebola. In dit licht vind ik de benoeming van een Europese coordinator voor ebola vandaag een goede zaak’, zei de minister.

Meer… Rijksoverheid

 

Related news

List of related news articles