Duikteam bevestigt dat oorlogswrakken zijn verdwenen

De drie Nederlandse marineschepen die tijdens de Slag in de Javazee in 1942 vergingen, zijn inderdaad verdwenen. Het duikteam van het Karel Doorman Fonds met experts uit Nederland en Indonesië heeft dit bevestigd. Eind vorig jaar ontdekte een internationaal duikteam van het Karel Doorman Fonds dat de schepen waren verdwenen. De bevindingen zijn op 13 februari aangeboden aan minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), die een bezoek brengt aan Indonesië.  

Volgens de onderzoekers zal er op termijn een gezamenlijk onderzoek nodig zijn om aanvullende informatie te vergaren. Nederland en Indonesië zijn een Memorandum of Understanding overeengekomen om in de toekomst nauwer samen te werken door onder meer beschikbare informatie en kennis te delen om zo cultureel maritiem erfgoed gezamenlijk te beschermen.

Slag in de Javazee in 1942
De drie marineschepen, Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer, vergingen tijdens de Slag in de Javazee op 27 februari 1942. Daarbij vonden 915 militairen, onder wie ruim 200 Indisch-Nederlandse militairen, een zeemansgraf. Tijdens een expeditie eind vorig jaar werd ontdekt dat de wrakken waren verdwenen. De expeditie was georganiseerd met het oog op de 75e herdenking van de Slag in de Javazee.