Duurzame veerboot ‘Texelstroom’ deze zomer in de vaart

De nieuwe veerboot van TESO ‘Texelstroom’ is zuiniger, schoner en duurzamer dan haar voorgangers. De Texelstroom ligt in Den Helder voor de laatste testen en naar verwachting komt ze deze zomer in de vaart. De Texelstroom heeft een CNG/Diesel Hybride voortstuwing en er zijn 462 zonnepanelen en batterijpakketten die gevoed worden door groene walstroom. Het nieuwe schip is 135 meter lang en 28 meter breed en heeft een T-vormig grootspant waardoor de capaciteit van auto’s is gestegen van 300 naar 340.

De CO2 uitstoot daalt met 20% en er is geen roetuitstoot meer. Er is minder brandstofverbruik waardoor de tarieven ook laag zullen blijven. Het schip is in samenwerking ontwikkeld door Koninklijke NV Texelse Eigen Stoomboot Onderneming (TESO), naval architect en projectbureau C-Job (Hoofddorp) en ontwerpstudio Vripack (Sneek). De Texelse veerdienst wil met de Texelstroom bijdragen aan het behoud van het kwetsbare vaargebied de Waddenzee.

Exterieur en interieur van Texelstroom in de sfeer van het eiland 
Vripack heeft aspecten van het waddengebied en het duinlandschap terug laten komen in het ontwerp in het exterieur en interieur. Zo is het lijnenpatroon van het zijaanzicht van het schip geïnspireerd op de hoofdlijnen van de Dwergstern. De grote raampartijen in de salon en de kleuren komen overeen met het gebied van wad tot duin.

Related news

List of related news articles