Duurzame vissersboot Spes Nova te water gelaten bij Maaskant

De duurzame vissersboot ‘Spes Nova’ gisteren te water gelaten bij Maaskant Shipyards in Stellendam. Het schip wordt gebouwd in opdracht van het Urkse familiebedrijf Ekofish en wordt naar verwachting in oktober dit jaar opgeleverd.

Duurzame vissersboor Spes Nova te water gelaten bij Maaskant Foto Maaskant
‘Spes Nova’ in het water bij Maaskant. Foto, Maaskant Shipyards

Deze twinrigger/flyshooter is in samenwerking met Vripack Naval Architects ontwikkeld. Het schip krijgt drie identieke diesel-elektrische Caterpillar generatorsets, gekoppeld aan een power management system met batterijopslag. 

Daarnaast zijn er intelligente energie terugwinsystemen bedacht, onder meer bij het vieren van de lieren tijdens het zetten van de netten. Zowel liggend in de haven als varend in de haven is het schip volledig emissieloos door het gebruik van batterijen. Zo ontstaat volgens Ekofish het meest krachtige, efficiënte en duurzame schip in zijn soort.

“Zo min mogelijk energie verbruiken en zo veilig mogelijk voor de bemanning”

Louwe de Boer, eigenaar Ekofish: “Dit schip moet de komende twintig jaar vooruit kunnen, zo min mogelijk energie verbruiken en zo veilig mogelijk zijn voor de bemanning. Op dit moment verbruiken we nog een halve liter brandstof per kilo gevangen vis, dat moet terug naar maximaal 0,3 liter. Om dat doel te bereiken zijn wij bewust niet met de vertrouwde scheepsarchitecten of kotterarchitecten in zee gegaan. We wilden bij nul beginnen. Daarom hebben we jachtarchitect Vripack Naval Architects gevraagd en hebben we Pon Power en EST-Floattech benaderd.”

Artist Impression van Spes Nova. Foto, Vripack