Ebolahulpgoederen gelost in Sierra Leone

De Karel Doorman heeft vanmorgen de eerste lading hulpgoederen voor ebolabestrijding gelost in de haven van Freetown, Sierra Leone. Het logistieke transportschip van de marine zette in 4 uur 92 voertuigen, 20 containers en 10 pallets op de kade in het West-Afrikaanse land dat door ebola in het hart wordt geraakt.

Beschermende kleding, medische apparatuur, bedden. Aan alles is gebrek in Sierra Leone. Hans Docter, de Nederlandse ambassadeur in Ghana en speciale ebolagezant: “Ik vind het geweldig dat de Karel Doorman vandaag de eerste hulpgoederen heeft gelost. Ik had niet verwacht dat het schip hier nu al zou zijn. Het snelle lossen komt mede door de goede samenwerking met de Europese Unie, de Verenigde Naties en de lokale autoriteiten. Dat voorkomt bureaucratisch gedoe.”

Diverse organisaties
De hulpgoederen gaan naar organisaties in het land zoals het Wereldvoedselprogramma en Unicef. Naast Nederlandse hulpgoederen staan de dekken ook vol met spullen van andere EU-lidstaten, non-gouvernementele organisaties en hulporganisaties. Het Engelse ministerie van Internationale Ontwikkeling is met 71 voertuigen de grootste meelifter. “De inzet van de Karel Doorman in deze internationale vorm is uniek”, meent commandant kapitein-ter-zee Peter van den Berg.

Risico op besmetting minimaliseren
Om het risico op ebola-besmetting van de Nederlandse bemanning te minimaliseren, zijn er regels en procedures in het leven geroepen. De belangrijkste is de ‘no touch policy’. Heel simpel: geen enkel fysiek contact met de lokale bevolking. Ook is er landmachtpersoneel mee dat is opgeleid in quarantainetraining. Daarnaast zijn er meer dan 50 mariniers. Zij zorgen voor de beveiliging en verkennen de havens waar de Karel Doorman aanlegt.

De Karel Doorman vertrekt vanavond naar andere zwaar getroffen landen. De volgende haven is Conakry, Guinee. Vervolgens vaart het schip naar Liberia.

Meer… Defensie