‘Een beetje bloot kan best op de boot’

Havenbedrijf DFDS besloot tot woede van de werknemers dat het personeel in de zomer alleen T-shirts met lange mouw mogen dragen. Ongeacht de temperatuur. Onder het motto “een beetje bloot kan best op de boot” voert FNV Havens 19 juni op ludieke wijze actie.

Het management van DFDS wil dat het personeel alleen de door het bedrijf geleverde t-shirts met lange mouwen draagt, ‘om het geheel een professionele uitstraling te geven’.

Nadat ook de Ondernemingsraad (OR) pleitte voor zomer T-shirts, bracht het management een nieuw argument in: veiligheid. Doordat de mensen op een bloedhete terminal in de brandende zon werken, kunnen ze als gevolg van te veel zonnestraling huidkanker oplopen.

Machtspel
De werknemers zijn van mening dat het een machtspelletje is van de directeur en het management en zien het als pesterij. “Begrijpelijk”, zegt vakbondsbestuurder Cees Bos. “Waar andere havenbedrijven de mensen voor de zomer luchtige kleding geven, airco’s in de terminalvoertuigen plaatsen en zonwerende folie aanbrengen, gaat DFDS op deze toer. Op de suggestie om een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor ter beschikking te stellen, werd helemaal niet in gegaan. “

Meer… FNV