Eén miljoen voor de HAM 602

De steenstorter HAM 602 behaalde in de nacht van 18 op 19 mei 2011 de magische hoeveelheid van één miljoen ton gestort steen op Maasvlakte 2.

Onder het wateroppervlak brengt de steenstorter vier lagen steen aan voor de aanleg van de harde zeewering. Deze lagen variëren van grind tot stenen, die tot wel 800 kilo per stuk wegen. De HAM 602 legt daarmee de basis voor de blokkendam die samen met het stenig duin de 3,5 kilometer lange harde zeewering van Maasvlakte 2 vormen.

De Ham 602 is een schip van Van Oord en kan grote hoeveelheden stenen vervoeren en nauwkeurig op hun plek storten. Met een vermogen van zo’n 4.000 KW kan de steenstorter ruim 2.000 ton steen vervoeren. Hydraulische kranen laden de stenen aan dek. Op de plaats van bestemming houden de scheepschroeven, gekoppeld aan plaatsbepalingssystemen, de storter in positie. Het samenspel met de snelheid waarmee hydraulische schuiven de stenen overboord zetten, zorgt ervoor dat de lading op exact de juiste plek terecht komt. Voor de miljoen ton steen die de HAM 602 sinds het voorjaar 2010 op Maasvlakte 2 heeft aangebracht is al meer dan 500 keer uitgevaren.