Eenhoornzegel voor Stichting 400 Jaar Kaap Hoorn

  • binnenland

Eenhoornzegel voor Stichting Kaap Hoornvaarders_website

De Stichting 400 Jaar Kaap Hoorn heeft een Eenhoornzegel van 2.000 euro gekregen omdat de stichting zich heel actief inzet voor de herdenking van 400 jaar Kaap Hoorn. De stichting kreeg het Eenhoornzegel uit handen van burgemeester Onno van Veldhuizen op zondag 12 oktober.

Het college van B en W waardeert dat de stichting zich heel actief inzet om te herdenken dat het op 29 januari 2016 400 jaar geleden is dat de Hoornse schippers Schouten en Lemaire Kaap Hoorn rondden en vernoemden naar hun thuishaven.

Activiteiten
Op initiatief van de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn Vaarders is de Stichting 400 jaar Kaap Hoorn opgericht om activiteiten te organiseren ter herdenking van deze belangrijke gebeurtenis in de Hoornse geschiedenis. In de stichting zijn vertegenwoordigd: de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn Vaarders, het Westfries Museum, het Westfries Archief, de Vereniging Oud Hoorn, de Vereniging Zeegeschiedenis en de Linschoten-Vereeniging. De stichting organiseert zelfstandig activiteiten die met name gericht zijn op het maritieme aspect van de ronding van Kaap Hoorn. De gemeenteraad heeft onlangs ingestemd met het organiseren van activiteiten die breder zijn gericht. Die activiteiten moeten er gezamenlijk toe leiden dat Hoorn op de kaart wordt gezet, het verhaal van de tocht van Schouten en LeMaire wordt verteld en economische banden tussen bedrijven in Noord-Holland Noord en Chili worden versterkt.

Tentoonstellingen, internationaal bezoek, cartobibliografisch boek
De stichting organiseert diverse activiteiten. In het Westfries Museum vindt in 2015 een tentoonstelling plaats over de ontdekkingsreis van le Maire en Schouten en er komt een tentoonstelling ter ondersteuning van een maritiem symposium in Het Park op 29 januari 2016 (de dag dat Kaap Hoorn werd gerond). Tijdens dit symposium is er een directe verbinding tussen Hoorn en Kaap Hoorn. Dan vindt ook de presentatie plaats van een speciaal cartobibliografische boekwerk van historische kaarten uit de periode 1500-1800 van een groot gebied rond Kaap Hoorn: de Atlas van Kaap Hoorn.

Voor buitenlandse Kaap Hoornvaarders wordt een meerdaagse bijeenkomst gehouden in augustus 2015. Zij verblijven in Hoorn. De gasten bezoeken onder andere de Oosterkerk, de oudheidskamers van de Kaap Hoorn Vaarders en het Westfries Museum, Enkhuizen (Zuiderzeemuseum), Zaandam (Zaanse Schans, Zaans Museum en Museum Nederlands Uurwerk) en Amsterdam (rondvaart grachtengordel, Scheepvaartmuseum, Marine Modellenkamer Rijksmuseum en SAIL 2015).

Meer… Gemeente Hoorn 

Related news

List of related news articles