Eerste 30 hectare Offshore Center Rotterdam opgeleverd

De eerste 30 hectare van het Offshore Center Rotterdam is opgeleverd. In 4 maanden tijd is er 6 miljoen kubieke meter zand verwerkt door PUMA, Projectorganisatie Uitbreiding Maasvlakte, dat is een samenwerkingsverband tussen Boskalis en Van Oord. Er is nu nog 2 miljoen kubieke meter zand nodig om de overige 40 hectare op hoogte brengen. De belangstelling voor het centrum is groot. Het Havenbedrijf verwacht dat de eerste bedrijven zich hier in 2019 vestigen. Met het Offshore Center Rotterdam wil het Havenbedrijf bedrijven in de offshore en maritieme sector aantrekken.

70 hectare land en 1600 meter kade
Het Offshore Center komt in de Prinses Alexiahaven tegen de zeewering te liggen ter hoogte van de ligplaats van de Pioneering Spirit. Het wordt een centrum waar topbedrijven die samenwerken in de markten offshore wind, decommissioning en olie & gas met activiteiten als constructie, assemblage, heavy lift, logistiek en (de)mobilisaties. Zowel op het gebied van offshore windparken als decommissioning liggen hier de komende jaren volop kansen. Door het Offshore Center kan de haven daarop tijdig inspelen en de verwachte groei in de offshore aan Rotterdam binden. In totaal wordt het Offshore Center 70 hectare groot en beschikt het straks over 1600 meter ‘heavy load’ diepzeekade met de benodigde bijbehorende infrastructuur.

Offshore in Rotterdam
Van oudsher is Rotterdam een toonaangevende haven voor de maritieme industrie. Er zijn zo’n 900 bedrijven actief in deze sector. Die positie is gebaseerd op de scheepsbouw en olie- en gassector. Sinds enige tijd heeft het Havenbedrijf offshore als speerpunt van zijn beleid, met als belangrijkste aandachtsgebieden windenergie en decommissioning. Dat leidde onder meer tot de afbouw van de Pioneering Spirit en de vestiging van Sif (een bedrijf dat is gespecialiseerd in het produceren van funderingen van windturbines).

In dit verband hebben vorig jaar enkele Rotterdamse bedrijven een manifest getekend: ‘Rotterdam Offshore Wind Coalition’. Daarnaast faciliteren het Havenbedrijf Rotterdam en de Rotterdam Port Promotion Council de Rotterdam Offshore Community. De community heeft als doel om deze bedrijven met elkaar te verbinden en zo samenwerking, kennisdeling en business binnen het cluster en daarbuiten te stimuleren. Een volgende stap is de ontwikkeling van het Offshore Center Rotterdam.