Eerste baggerschip op LNG ter wereld gedoopt in Zeebrugge

Op 23 juni is de nieuwste trailing suction hopper dredger (TSHD) ‘Minerva’ van DEME gedoopt in Zeebrugge. Het schip is gedoopt door Marijke Verboven, vrouw van Ben Weyts, de Vlaamse minister van mobiliteit en openbare werken.  Het schip is door IHC gebouwd en in december 2016 te water gelaten in Kinderdijk. 

De 3,500 m3 TSHD is het eerste baggerschip ter wereld die uitgerust is met dual fual motoren en geschikt is voor gebruik in LNG-modus. Het schip heeft een ‘Green Passport’ en ‘Clean Design’ notatie, die voldoen aan de strengste internationale emissienormen.

“logische stap voor DEME om de overgang naar LNG te maken”
Bart Verboomen, hoofd van DEME’s Technical Departments: “We werken in een industrie waar onze klanten investeren in een groene energievoorziening en maatregelen nemen om de impact van hun activiteiten op het milieu te beperken. Het is een logische stap voor DEME om de overgang naar schonere brandstoffen zoals LNG te maken om aan de eisen van de klant te voldoen en te voldoen aan veranderende wetgeving en emissiereductie doelen.”

‘Mellina’, grindzuiger voor DEME Building Materials
Tijdens de doop van ‘Minerva’ presenteerde DEME ook ‘Mellina’, een grindzuiger die door de dochteronderneming DEME Building Materials (DBM) wordt ingezet. Deze hopper van DEME is recentelijk omgebouwd en uitgerust met een nieuwe laad- en losinstallatie voor duurzaam baggeren en het transporteren van mariene aggregaten. DBM is gespecialiseerd in de winning, transport, verwerking en levering van mariene aggregaten voor de Europese bouwsector.