Eerste commerciële containerschip loopt nieuwe faciliteit APM Terminals Maasvlakte II aan

  • binnenland

De  Sealand Eagle (4.360 TEU) heeft als eerste commerciële containerschip de nieuwe Maasvlakte 2-uitbreiding van de Rotterdamse haven aangelopen. Het schip legde de korte afstand af van de bestaande APM Terminals Rotterdam faciliteit naar de diepzeekade van de nieuwe locatie APM Terminals Maasvlakte II. Hier werden containers met succes gelost als onderdeel van de lopende commerciële volumetests bij de meest geavanceerde containerterminal ter wereld. De operatie begon op woensdag 17 december om 19 uur en werd op 18 december om 8 uur met succes afgerond.

De operatie werd uitgevoerd met behulp van op afstand bestuurde Ship-to-Shore-kranen in combinatie met automatisch geleide liftvoertuigen (Lift-AGV’s) en automatische stapelkranen. De toepassing van afstandbesturing op Ship-to-Shore-kranen is in de containersector wereldwijd een novum. Sinds begin 2014 heeft APM Terminals reeds 45 remote operators opgeleid met behulp van simulatortechnologie. De opleiding vindt plaats op dezelfde remote desks die gebruikt worden voor de dagelijkse operatie.

Voor januari 2015 zijn verdere aanlopen van diepzeeschepen gepland, in voorbereiding op de volledige commerciële opening van de terminal in februari 2015. Vorige maand was reeds gestart met commerciële activiteiten aan de landzijde door opening van de truckgate en de railterminal. Momenteel worden drie maal per week treinen afgehandeld op de railterminal.

De APM Terminals Maasvlake II faciliteit beslaat 86 hectare en heeft een binnenvaartkade van 500 meter, een diepzeekade van 1.000 meter en een railterminal met vier sporen van 750 meter elk. De jaarlijkse afhandelcapaciteit van de eerste fase van de terminal bedraagt  2,7 miljoen TEU.

Om de geplande capaciteit van 2,7 miljoen TEU te ondersteunen, heeft APM Terminals MVII recent twee vervolgorders geplaatst.

Met Liebherr Container Cranes Ltd. (Ierland) is een contract afgesloten voor een extra binnenvaartkraan. De kraan komt bij de twee bestaande binnenvaartkranen en zal ingezet worden in interactie met de Lift-AGV’s. De levering is voorzien voor medio 2016.

Ook de vloot van automatische voertuigen wordt uitgebreid door een order geplaatst bij Terex Gottwald (Duitsland) voor 25 extra batterij-aangedreven Lift-AGV’s en 58 opslagracks. Met deze order komt het aantal Lift-AGV’s op de faciliteit op 62 en het aantal opslagracks op 154. De rack-installatie begint in februari 2015, de levering van Lift-AGV’s start medio 2015.

APM Terminals Maasvlakte II is specifiek ontworpen voor optimale efficiëntie en productiviteit bij het afhandelen van de nieuwste ultragrote containerschepen (ULCS) die sterk in belang toenemen in de wereldwijde vloot van containerschepen.

Meer…APM Terminals

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten