Eerste dredger omgebouwd naar LNG / MGO-aandrijving

Damen Shiprepair Dunkerque heeft de eerste Europese dredger ‘Samuel de Champlain’ omgebouwd naar een LNG / MGO-aandrijving. Eind juni is het schip vertrokken van de werf. Het project heeft 23 maanden geduurd. De sleephopperzuiger is 117 meter lang met een capaciteit van 8.500 m³. Damen was o.a. verantwoordelijk voor het ombouwen van de motor naar een dual-fual motor met een LNG-opslagfaciliteit. Daarnaast is er een onderhoudscontract afgesloten voor 8 jaar.

Samuel de Champlain net vertrokken bij Damen Shiprepair Dunkerque. Foto, Damen
Samuel de Champlain net vertrokken bij Damen Shiprepair Dunkerque. Foto, Damen

Samuel de Champlain wordt geëxploiteerd door de haven van Nantes-Saint-Nazaire in Frankrijk en is eigendom van GIE Dragages-Ports.

Volledig nieuwe machinekamer

Omdat de nieuwe motoren aanzienlijk groter zijn heeft Damen een volledig nieuwe machinekamer gebouwd in hun werkplaats. De bekabeling was complex, er was creativiteit nodig om de kabels zo veel mogelijk te beperken die nodig zijn voor de interface. Ook waren er nieuwe en meer leidingen nodig. In totaal is er meer dan 25 ton aan leidingen opnieuw ontworpen, gefabriceerd en geïnstalleerd. Alewijnse heeft de elektrische ombouw op van het schip geleverd.

Mark Jan van den Akker, Managing Director van DSDu: “We wisten van te voren dat dit project een reis naar onbekende wateren zou zijn. We hebben veel waardevolle ervaring opgedaan die we kunnen toepassen op toekomstige projecten. Het was beslist de moeite waard om extra inspanningen te leveren om dit baanbrekende project met succes te realiseren. We hopen dat ze de weg vrijmaakt voor het sterk verminderen van de uitstoot van een klasse schepen die doorgaans dicht bij de kust werken.”

Over Samual de Champlain

De Samuel de Champlain is gebouwd in 2002 en is het grootste schip in de GIE Dragages-Ports-vloot. Ze is gevestigd in de Grand Port Maritime van Nantes-Saint-Nazaire en verdeelt haar tijd tussen de estuaria van de Loire en de Seine. Het conversieproject is mogelijk gemaakt door een subsidie ​​van het Innovation and Networks Executive Agency (INEA) van de Europese Commissie via het Connecting Europe Facility-programma.

De ombouw van de Samuel de Champlain laat zien dat het gebruik van LNG op kleinere schepen mogelijk is. De kosten en motoronderhoud voor GIE Dragages-Ports blijven beperkt. En tegelijkertijd tijd worden de emissies van CO2-, NOx- en zwevende deeltjesemissies sterk verminderd.