Eerste fundering windpark Kriegers Flak geïnstalleerd

Dit weekend is de eerste fundering voor het offshore windpark Kriegers Flak in Denemarken geïnstalleerd, een belangrijke mijlpaal voor het project. De fundering van 8.000 ton is door de deels afzinkbare barge is gebracht en naar de locatie is gesleept. Het heavy lift schip Rambiz heeft vervolgens in combinatie met een in-house ontworpen ballastmodule de structuur op de zeebodem geplaatst. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt de tweede fundering van 10.000 ton zo snel mogelijk geplaatst.

Als beide funderingen zijn geplaatst wordt er rotsbescherming aangebracht. Voor deze stenenwerken mobiliseert Jan De Nul Group het multipurpose-schip Adhémar de Saint-Venant.

Beide funderingen zijn op een barge, een groot ponton, in de haven van Oostende gebouwd. Die barge werd op 8 januari 2018 naar Denemarken gesleept.

Over het Kriegers Flak project van Jan De Nul Group en Smulders
Jan De Nul Group en de groep Smulders slaan de handen in elkaar voor de bouw van twee gigantische funderingen voor de hoogspanningsstations van het Deense offshore windpark Kriegers Flak. Ze bestaan uit een betonnen basis (de zogenaamde Gravity Based Foundations, of kort GBF) met daarbovenop een stalen structuur.

Jan De Nul is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de betonnen GBF, terwijl Smulders zorgt voor het ontwerp en de fabricage van de stalen buizen en platformen die erbovenop komen.

Jan De Nul installeert de funderingen en is verantwoordelijk voor het ballasten en het rondom rond voorzien van stenen ter bescherming.

Over het windpark
Het Deense windpark Kriegers Flak, gelegen in de Baltische zee, zal uit twee delen bestaan. Het westelijke Kriegers Flak A zal een totale capaciteit hebben van 200 MW. Het oostelijke deel, Kriegers Flak B, zal een totale capaciteit van 400 MW hebben. Elk deel krijgt een eigen hoogspanningsstation (substation). Die zullen dienst voor zowel het windpark zelf en voor de interconnector tussen het Deense en Duitse elektriciteitsnet. Tegen 2022 zal het tot op heden grootste offshore windpark van Denemarken CO2-vrije elektriciteit genereren voor ongeveer 600.000 huishoudens. Dit project wordt gefinancierd door het European Energy Programme for Recovery.