Eerste gecertificeerde 3D geprinte scheepsschroef ter wereld

De eerste gecertificeerde 3D geprinte scheepsschroef ter wereld, de WAAMpeller, is op 30 november gepresenteerd bij Damen Shipyards in Gorinchem. De schroef van 1, 35 meter met een gewicht van 200 kilo is ontwikkeld door een consortium van Damen Shipyards group, Ramlab, Promarin, Autodesk en Bureau Veritas en 3D geprint met behulp van Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM) technologie.

Ramlab (Rotterdam Additive Manufacturing LAB) is de grote stimulator van het 3D metaal printen in de Rotterdamse haven. Dit is het eerste Fieldlab met 3D metaalprinters dat zich richt op de haven gerelateerde industrie. Ramlab gebruikt 3D metaalprinters (ook wel additive manufacturing genoemd) voor het ontwikkelen van kennis op het gebied van metaal printen, 3D ontwerpen en certificering.

Het doel van Ramlab is om door Research & Development projecten, samen met partners, de WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing)-technologie commercieel inzetbaar te maken. Zo werkt Ramlab samen met partners toe naar een toekomst waarin onderdelen ‘on demand’ geprint kunnen worden.