Eerste LNG tanker onder Nederlandse vlag

De Rotterdamse gastanker rederij Anthony Veder heeft haar eerste LNG tanker in de vaart genomen. Dit schip is uniek in de wereld omdat het naast LNG (vloeibaar aardgas) ook andere gassen kan transporteren zoals LPG en petrochemische gassen.

Het schip, de Coral Methane, zal het schone aardgas gaan distribueren langs de Noorse kust waar geen aardgas pijpleidingen liggen maar waar men wel behoefte heeft aan een milieu vriendelijke brandstof. Ook het schip vaart op deze schone brandstof waardoor de uitstoot van CO2 met ruim 20% daalt en andere stoffen zoals fijnstof en NOx significant gereduceerd worden.

Het schip is in staat om het LNG te laden bij de grote import terminals zoals in Zeebrugge in België en Huelva in Spanje, en straks in Rotterdam wanneer de opslag voor LNG in 2011 gereed zal zijn.

“Voor onze rederij is dit schip een grote stap voorwaarts in de distributie van schone energie” aldus Algemeen Directeur Jan Valkier. “Wij denken dat hier toekomst in ligt omdat er veel plaatsen in de wereld zijn waar men geen gemakkelijke toegang heeft tot het schone aardgas en de vraag te klein is om het per pijpleiding aan te leveren.” Anthony Veder ontwikkelt momenteel meer LNG transport oplossingen voor de eilanden in de Middellandse Zee en in de Caraïben.

Bron: Anthony Veder, 05-05-2009;