Eerste Nederlandse sleephopperzuiger op LNG baggert in Rotterdamse haven

Vandaag is de sleephopperzuiger ‘Ecodelta’ gedoopt aan de Holland Amerikakade in Rotterdam door Jolies van der Kamp. De Ecodelta is de eerste Nederlandse sleephopperzuiger op LNG en gaat het westelijk havengebied van Rotterdam op diepte houden de aankomende jaren. Het schip is gebouwd in opdracht van het Zwolse Bagger- en Aannemingsmaatschappij Van der Kamp.

Doop van de sleephopperzuiger Ecodelta op LNG. Foto, Port of Rotterdam.
Doop van de sleephopperzuiger Ecodelta op LNG. Foto, Port of Rotterdam.

De Ecodelta vervangt de 60 jaar oude Rijndelta, die de haven sinds de jaren tachtig op diepte hield. De Ecodelta is 134 meter lang en heeft een capaciteit van 6.000 kuub, dat is 2.000 kuub meer dan de Rijndelta. Van der Kamp gaat naast de Ecodelta ook de Hein inzetten om de Rotterdamse haven op diepte houden. De Hein heeft onlangs een ‘midlife conversie’ ondergaan.

Het ontwerp is van Conoship. “De Ecodelta is van puur Nederlands fabricaat. Onder regie van Van der Kamp bouwde het Friese Barkmeijer het casco in segmenten. Dat gebeurde met installatiedelen van onder andere IHC. In Delfzijl werden de segmenten door Niestern in elkaar gelast. Daarna is de Ecodelta naar Harlingen gesleept en verder afgebouwd”, aldus Arie Faasse, directielid van Van der Kamp.

LNG, significante duurzaamheidsverbetering gericht op luchtkwaliteit

Ronald Paul, operationeel directeur van het Havenbedrijf: “Het Havenbedrijf had bij de aanbesteding met een incentive bewust aangestuurd op een significante duurzaamheidsverbetering gericht op luchtkwaliteit. Van der Kamp reageerde daarop met het voorstel om een nieuw schip te bouwen dat op LNG vaart. Het won daardoor met vlag en wimpel de aanbesteding want het Havenbedrijf ondersteunt van harte de transitie van stookolie naar LNG als brandstof voor de scheepvaart.”

20 miljoen specie per jaar

Jaarlijks wordt 20 miljoen specie gebaggerd in het aanloopgebied en de Rotterdamse haven. Ongeveer de helft daarvan wordt verzorgd door Rijkswaterstaat en de andere helft door het Havenbedrijf Rotterdam.

Sleephopperzuiger Ecodelta. Foto, Kees Torn, Port of Rotterdam.
Sleephopperzuiger Ecodelta. Foto, Kees Torn, Port of Rotterdam.