Eerste Offshore tentoonstelling belevenis voor publiek

De ‘Offshore Experience’ gaat half december van start in het Maritiem Museum Rotterdam en is zeven jaar te zien. Jan-Pieter Klaver, CEO Heerema Marine Contractors: “De Offshore Experience is een unieke kans om jonge mensen op een uitdagende manier te enthousiasmeren voor techniek.”  Meer dan 45 toonaangevende bedrijven uit de offshore en maritieme sector zijn partner van de eerste tentoonstelling in Nederland over de offshore sector.  De tentoonstelling brengt de zoektocht op zee naar energie uit olie, gas, wind en andere bronnen op spectaculaire wijze in beeld en laat het publiek voor het eerst kennis maken met een sector waar ons land groot in is, Hollands glorie van deze tijd. Erwin Kooij, CEO Peterson Offshore Group: “We zijn trots op onze sector en dat mogen we het publiek wel eens laten zien.” 

Bezoekers wanen zich op zee en 3 km onder water
In de Offshore Experience gaan jonge en volwassen bezoekers op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Met veiligheidshesje aan en helm op het hoofd wanen ze zich aan boord van een offshore constructie midden op zee. Een 360 graden filmprojectie prikkelt de zintuigen. Schepen varen af en aan en helikopters landen. Speciaal voor de tentoonstelling gebouwde modellen laten bezoekers zien waar ze toe in staat zijn. Offshore werknemers geven een kijkje in hun leven op zee en in simulaties ervaren bezoekers zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolen-specialisten en helikopterpiloten hun spectaculaire werk op volle zee en in gevecht met de elementen weten te klaren. Een lift brengt bezoekers naar een mysterieuze onderwaterwereld. Van net onder het zeeoppervlak tot 3 km diep. Het avontuur eindigt in de toekomst. Bezoekers stemmen op het beste duurzame idee voor energiewinning op zee.

Energie is van groot belang voor de economie en essentieel voor ons dagelijks leven 
Zonder energie kunnen we onze mobiele telefoon niet opladen, benzine tanken of eten koken. Een derde van deze energie uit olie, gas, wind en andere bronnen wordt gewonnen op zee; offshore dus. Nederlandse bedrijven worden wereldwijd gevraagd voor complexe high tech offshore-projecten onder de meest dynamische omstandigheden. Hoe plaats je een windmolen op zee? Hoe zet je een platform van 30.000 ton zwaar op de centimeter nauwkeurig op de zeebodem? En hoe voorkom je een gaslek op 3 km diepte? De vraag voor de toekomst is daarom niet of we nog dieper kunnen boren of onder nog moeilijkere omstandigheden, want dat kan. Maar hoe kan het duurzamer? Midden in de wereldwijde overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie, presenteert het Maritiem Museum zijn bezoekers een unieke beleving over energiewinning op zee, nu én in de toekomst.

Offshore Experience ook een uitdagend leslokaal
De Offshore Experience is tevens te programmeren als onderwijslocatie voor basis-, voortgezet en beroepsonderwijs en studenten van het Scheepvaart en Transport College. Daarmee vormt de tentoonstelling de basis van een nieuw op te zetten techniek-educatieprogramma in het museum dat aansluit op het Nationaal Techniekpact 2020. Overheid en sociale partners markeren met dit pact een langjarige aanpak om te zorgen voor meer technisch geschoolde vakmensen.

Meer dan 45 partners dragen bij aan kennis en collectie
Naast het ontwikkelen van de tentoonstelling rekt het museum de grenzen op van de Nederlandse maritieme erfgoedcollectie door offshore toe te voegen aan zijn verzamelbeleid. Zij doen uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de offshore sector in samenwerking met de Erasmus Universiteit en zetent een innovatieve koers uit op het gebied van techniekeducatie en projectfinanciering. Meer dan 45 toonaangevende bedrijven uit de offshore sector en vele fondsen financieren 2/3 van het project en dragen bovendien bij in de vorm van kennis en collectie.

De partners van de Offshore Experience: 
Heerema, IRO, Van Oord, Wärtsilä Netherlands, SBM Offshore, Huisman Equipment, Bluewater Energy Services, IHC, Allseas, Seaway Heavy Lifting, Tideway, Oranje-Nassau Energie, Teijin Aramid, Saab Seaeye Ltd., JB Systems, MARIN, Jumbo, Iemants, Peterson, ENGIE E&P Nederland, HSM Offshore, GustoMSC, TOS , STC-Group, Navingo, Vroon, Van Beest, Falck, Volker Staal en Funderingen, RedWave, Gunneman Group IMO, Hydac, Sif Group, Nature group, InterDam, Primo Marine, RH Marine Netherlands, International Paint onderdeel van AkzoNobel, Intramar Insurances, Scheepvaartkrant, Halliburton, Bureau Veritas Marine Netherlands, AncoferWaldram Steelplates, Niestern Sander Scheepsbouw, Stemat, Fugro, IHC Hytec, Rederij Groen, Seascape, TNO en Ulstein Design & Solutions.