Eerste opdracht voor cutterzuiger ‘Willem van Rubroeck’ in Mauritanië

De gloednieuwe cutterzuiger ‘Willem van Rubroeck’van Jan De Nul, met een totaal geïnstalleerd cuttervermogen van 41.346 kW, is aan zijn allereerste opdracht in Mauritanië begonnen. In de haven van de hoofdstad Nouakchott werkt het schip in opdracht van ontwikkelaar ARISE Mauritania aan de uitdieping van het toegangskanaal, het havenbassin en de nieuwe aanmeerplaats langs de nieuwe ARISE-haventerminal.

CSD Willem van Rubroeck. Foto, Jan De Nul.
CSD Willem van Rubroeck. Foto, Jan De Nul.

Willem van Rubroeck snijdt eerst de harde ondergrond voor, waarna de sleephopperzuiger ‘James Cook’ het gesneden materiaal kan opbaggeren. In totaal verwijdert het duo, geassisteerd door de bakken Pinta, Boussole, L’Aigle en Le Guerrier, 3 miljoen m³ harde ondergrond.

Tijdens de zomermaanden juli en augustus verhuizen Willem van Rubroeck en James Cook even naar de noordelijker gelegen havenstad Nouadhibou om daar in opdracht van mijnbouwbedrijf Société Nationale Industrielle et Minière (SNIM) rotsbanken in het 3 kilometer lange buitenkanaal weg te baggeren.

In september en oktober keren beide schepen terug naar Nouakchott om daar de werken in opdracht van ARISE af te ronden.

Baggeren in uitdagende weercondities

Beide projecten worden grotendeels in open zee uitgevoerd. En precies daarvoor is Willem van Rubroeck de juiste keuze.

Deze krachtige cutterzuiger is de grootste uit Jan De Nul’s cuttervloot met een totaal geïnstalleerd vermogen van 41.346 kW, drie baggerpompen van elk 8500 kW, een cuttervermogen van 8500 kW en met een cutterbereik tot 45 meter waterdiepte.

Willem van Rubroeck is gebouwd om te baggeren in zeer harde rotsachtige ondergrond. En dankzij zijn omvang houdt dit schip ook in moeilijkere omstandigheden stand, zoals in hogere golven en uitdagendere weercondities.

Foto: CSD Willem van Rubroeck. Foto, Jan De Nul.