Eerste Siemens Chloropac voor offshore converter station

Heerema Fabrication in Zwijndrecht, onderdeel van de Heerema Group, heeft Siemens Water Technologies opdracht gegeven voor de levering van een Chloropac chloorbleekloog generator voor zeewaterkoeling. Met deze opdracht is een bedrag van ruim een half miljoen euro gemoeid. De generator is bestemd voor het Noordzee platform DolWin1 en is daarmee de eerste Chloropac die op een dergelijk converterstation wordt geïnstalleerd. DolWin1 is een HVDC (High Voltage Direct Current) platform voor de transmissie van energie uit een offshore windpark in het Duitse hoogspanningsnet.

Het Siemens Chloropac systeem weert de biologische aangroei in koelwatersystemen op schepen en offshore olie- & gasplatforms door aanmaak van chloorbleekloog via elektrolyse uit zeewater. Chloropac wordt al veel in de olie- & gasindustrie ingezet, waaronder offshore productieplatforms en drijvende productieschepen (FPSO’s), alsook in energiecentrales en industriële complexen op kustlocaties. Nog niet eerder werd Chloropac ingezet voor een HVDC converterstation.

Het Chloropac-systeem produceert ter plaatse op veilige wijze een verdunde chloorbleekloog oplossing die men direct in het koelwatercircuit kan injecteren. Alle veiligheidsrisico’s en de logistieke lasten die gepaard gaan aan het gebruik, de opslag en het doseren van geconcentreerde chloorbleekloog-oplossingen komen hiermee te vervallen. Het geavanceerde annulaire elektrolysecel ontwerp in het Chloropac systeem creëert zoveel turbulentie dat reiniging van de cellen niet nodig is. Het systeem heeft zich dan ook bij duizenden eindgebruikers bewezen qua betrouwbaarheid, bedrijfsvriendelijkheid en lage life-cyclekosten.

Waterbehandelingsapparatuur van Siemens Water Technologies vormt een belangrijk onderdeel in het portfolio van de Siemens-divisie Industry Solutions, met een compleet aanbod voor de waterbehandeling in de petrochemische en maritieme industrie.

Bron: Siemens, 25-07-2011;