Eerste vertoning film Jan Dibbets op 14 juni

Op 14 juni vindt de ‘eerste vertoning’ van de film ‘6 Hours Tide Object with Correction of Perspective’ plaats. Dat gebeurt in FutureLand, het informatiecentrum over Maasvlakte 2. Jan Dibbets maakte zijn werk op een vroege zondagmorgen begin februari tijdens Art Rotterdam op het maagdelijke Maasvlakte-strand. Het eindresultaat is een 8 minuten durende film. Precies veertig jaar geleden maakte Dibbets de originele versie van dit inmiddels klassiek geworden werk, dat werd getoond op de Duitse televisie als onderdeel van Gerry Schums Ferhsehengalerie I (1968-1969) ‘Land Art’ filmserie. Op de film is te zien hoe Dibbets op het strand met behulp van een shovel een rechthoek trekt, waarin een perspectivische correctie is aangebracht. Vervolgens wist de opkomende vloed de tekening weer uit.

De film van Dibbets wordt op zondag 14 juni vanaf 13.00 uur elk half uur gedraaid in het informatiecentrum FutureLand. Om 15.00 uur is er een speciale vertoning waarbij ook een documentaire over de totstandkoming van het werk wordt gedraaid. Toegang tot FutureLand is gratis. Ook de drie zondagen 21 en 28 juni en 5 juli wordt ’s middags op de hele uren de film van Dibbets gedraaid. FutureLand bevindt zich op de rand van de huidige Maasvlakte, Europaweg 902 (500 m voorbij het Routiers wegrestaurant). Zie ook www.maasvlakte.com/programma.

Jan Dibbets’ ‘6 Hours Tide Object with Correction of Perspective’ is het eerste project dat is gerealiseerd in het kader van Portscapes, een project waarvoor een tiental kunstenaars dit jaar een kunstwerk maakt met als aanleiding de aanleg van Maasvlakte 2. Hiervoor zijn zowel Nederlandse als buitenlandse kunstenaars gevraagd door het curatorenduo Latitudes. Portscapes is een artistieke ontdekkingstocht van het architectonische, politieke, sociale en ecologische verleden, heden en toekomst van de Rotterdamse haven. Opdrachtgever is het Havenbedrijf Rotterdam. Portscapes komt tot stand met ondersteuning en inhoudelijk advies van SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte).

Jan Dibbets is als kunstenaar een pionier op het gebied van licht, observatie, perspectief en ruimte. In dit specifieke project waarbij hij gebruik maakt van zand, zee en tijd zet hij de toeschouwer aan het denken over waarneming en perceptie. Voor het maken van een nieuwe versie van Dibbets’ werk is gekozen als start van Portscapes omdat het aansluit bij de ambitie van dit project. Op een vergelijkbare manier beoogt Portscapes mensen uit te dagen anders naar de haven te kijken. Voor meer informatie: www.portscapes.nl.

Bron: Havenbedrijf Rotterdam NV, 05-06-2009;