Emerson Process Management levert voor $21 miljoen aan automatiseringstechnologie voor de Quad 204 FPSO van BP

Emerson Process Management is hard op weg om te kunnen worden betiteld als ‘preferred automation supplier’ voor BP’s offshore-activiteiten in het Noordzeegebied. Onlangs plaatste BP namelijk opnieuw een order bij Emerson Process Management, ditmaal ter waarde van 21 miljoen US Dollar! De opdracht betreft het leveren van geïntegreerde control- en veiligheidssystemen voor een nieuw drijvend productie-, opslag- en distributieplatform. Deze FPSO gaat BP’s bestaande Schiehallion FPSO-vessel (Floating Production Storage and Offloading) als onderdeel van het zogeheten North Sea Quad 204 project vervangen. Hiermee worden de resterende koolwaterstofreservoirs (olie en gas) geëxploreerd van respectievelijk de Schiehallion en Loyal Fields velden, zo’n 130 km ten westen van Shetland-UK .

Los van het feit dat Emerson Process Management op automatiseringsgebied BP’s hoofdleverancier is voor het nieuwe Quad 204 FPSO, was Emerson al BP’s preferred automation supplier voor het leveren van geïntegreerde control- en veiligheidssystemen voor een vijftal offshore platforms op het Britse continentale plat. Dit inclusief de nieuwe Clair Ridge platforms. BP vertrouwt hierbij op Emerson’s specifieke offshoregerichte expertise, technologie en services, waarmee een gestroomlijnde opstartfase wordt gevolgd door een optimaal (milieu)veilige en rendabele productie.

Grotere capaciteit
De nieuwe Quad 204 FPSO is met een lengte van 270 meter groter dan de bestaande Schiehallion FPSO en ontworpen om per dag 130.000 vaten olie en 2,2 miljoen m3 gas te produceren. Deze grotere productie- en opslagcapaciteit maakt een optimale exploitatie van de olie- en gasvelden in de Noordzee mogelijk en schept ook ruimte voor verdere expansie.

Geïntegreerde oplossingen
De door Emerson Process Management voor het nieuwe FPSO geleverde geïntegreerde automatiseringsoplossing is gebaseerd op Emerson’s digitale PlantWebTM fabrieksarchitectuur, bestaande uit een combinatie van DeltaVTM DCS-technologie, het DeltaV SISTM procesveiligheidssysteem en AMS Suite software als basis voor een effectief preventief onderhoudssysteem. Het DeltaV systeem bestuurt en bewaakt alle belangrijke platformfuncties, daarbij gebruikmakend van FOUNDATION Fieldbus- en HART-communicatietechnieken. Geavanceerde process control software, die is geïntegreerd in DeltaV, legt de basis voor een technisch en economisch optimale productie en het efficiënt en veilig functioneren van BP’s nieuwe Quad 204 FPSO. Het DeltaV SISTM, waarbij SIS staat voor Safety Integrated System, omvat specifiek geprogrammeerde noodstopfunctionaliteiten en geïntegreerde controlesystemen voor onder meer brand- en gaslekdetectie. Daarmee is een veilige werking van de olie- en gasproductie op het platform gegarandeerd.

Emerson’s AMS Suite preventieve onderhoudssoftware zal worden gebruikt voor kwaliteitsborging (commissioning), configuratie en monitoring van de toegepaste veldinstrumentatie. Emerson’s METCO Services levert daarnaast een real-time prestatiemanagementsysteem, dat belangrijke informatie genereert voor de procesoperators. Voorafgaand aan de start-up van de installaties worden de operators getraind met behulp van een door Emerson ontwikkeld trainingsprogramma, waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van geavanceerde simulatietechnieken.

“Het is natuurlijk prachtig dat Emerson door BP is gekozen als ontwerper en leverancier van het geïntegreerde control- en veiligheidssysteem voor deze nieuwe FPSO,” aldus een duidelijk tevreden Steve Sonnenberg, President van Emerson Process Management. “Dit is opnieuw een omvangrijk project dat de reeds lang bestaande en op wederzijds vertrouwen gebaseerde relatie tussen onze ondernemingen onderstreept. Naast de control- en veiligheidssystemen gaan we ook Rosemount© instrumentatie leveren voor druk, temperatuur-, magnetische flow- en radar-niveaumetingen, maar ook analytische gaschromatografen en DanielTM venturi- en ultrasoon flowmeters. We verzorgen de zogeheten ‘front end engineering & design’ (FEED) en zijn samen met de bouwer van deze FPSO, Hyundai Heavy Industries Co. Limited, verantwoordelijk voor ontwerp, configuratie, bouw, implementatie, afnametests, commissioning, installatie en opstartondersteuning. Een complexe, veelzijdige klus, met als resultaat een state-of-the-art FPSO waar BP jarenlang efficiënt mee zal kunnen werken.”