Als Havenbeambte bij Port of Amsterdam ben je verantwoordelijk voor het veilig en bevaarbaar houden van de vaarwegen in het Amsterdams havengebied. In deze rol voer je verschillende taken uit. Zo vaar je op het patrouillevaartuig en houd je toezicht op het gebruik van de vaarwegen. Ook voer je binnenvaartinspecties uit. Vanuit je rol als Buitengewoon opsporingsambtenaar kan het voorkomen dat je handhavend moet optreden en je proces verbaal moet opmaken. Het is daarom belangrijk dat je zowel mondeling als schriftelijk communicatief vaardig bent. Elke situatie is anders, dus daar hoort een specifieke afhandeling bij. Je kunt goed anticiperen in situaties en stemt waar nodig jouw manier van communiceren hierop af.

Je registreert de verrichte handelingen in de daarvoor bestemde systemen. Verder word je ter assistentie ingezet bij calamiteiten en de verkeersbegeleiding van (zee)schepen. Daarnaast doe je regelmatig dienst op Meldpunt haven, waar je als frontoffice-medewerker werkt. Je behandelt operationele meldingen, handelt de binnenkomende marifoonberichten af en controleert de reisgegevens van schepen in IVS Next.

Je werkt in volcontinudiensten. Dit houdt in dat je eerst twee dagen de ochtenddienst (06:00-14:15) werkt, daarna twee dagen de avonddienst (14:00-22:15) en dan nog twee dagen de nachtdienst (22:00-06:15). Hierna ben je vier dagen vrij.

"Je vindt het leuk je te verdiepen in wet- en regelgeving en van varen houden. Je moet er tegen kunnen dat mensen je niet altijd aardig benaderen als je hebt moeten handhaven".

Voorbeeld uit de praktijk

Wanneer je de certificaten van een schip controleert, blijkt dat een aantal certificaten is verlopen. Hoe ga je te werk?

Je zorgt er eerst voor dat het duidelijk is hoeveel en welke van de certificaten verlopen zijn. Daarna ga je aan boord van het schip in gesprek met de schipper om erachter te komen waardoor dit komt. Ook vraag je of de schipper zelf op de hoogte was van de verlopen certificaten. Wanneer duidelijk is waarom de schipper met verlopen certificaten vaart, schat je in wat de noodzaak van deze certificaten is. Als het bijvoorbeeld om een verlopen certificaat voor een poederblusser gaat, kun je ervoor kiezen alleen een waarschuwing te geven. Je spreekt dan bijvoorbeeld met de schipper af dat hij/zij twee weken krijgt om de zaken weer op orde te krijgen. Je verwerkt het hele proces in de daarvoor bestemde systemen en geeft hierbij aan dat er op een later moment nog een controle van de certificaten moet worden uitgevoerd. Als het verlopen certificaat een Certificaat van Onderzoek is, dan is de noodzaak veel hoger. Je belt dan direct met onder andere de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om te bepalen wat de juiste vervolgstappen zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het ILT aangeeft dat je een boete uit moet schrijven. Je stelt de schipper dan op de hoogte van het besluit en registreert het proces in de daarvoor bestemde systemen.

Wat is vereist?

 • Minimaal MBO+ (bij voorkeur richting nautiek)
 • Groot vaarbewijs + minimaal 3 jaar ervaring als schipper in de grote binnenvaart
 • Radar-diploma en Marifoon-bedieningscertificaat, bij voorkeur ook van een EHBO- en BOA-diploma
 • Goed in een team, stevig karakter, communicatief sterk en besluitvaardig
 • Beheersing Nederlands, Engels en Duits
 • Bereid om verplichte opleidingen te volgen en volcontinudiensten te draaien
 • Rijbewijs en eigen vervoer

Wat krijg je?

 • Minimaal €2.712,- bruto p/m obv schaal 7 gedurende de opleidingstijd
 • 13e maand, levensloopbijdrage, bijdrage ziektekosten, garantietoelage
 • Na behalen alle opleidingen doorstroom naar schaal 8 (maximaal €3.835 bruto per maand)
 • Onregelmatigheidstoeslag van ruim 28 %
 • 36-urige werkweek (gemiddeld)
 • 144 uur wettelijk verlof, leeftijdsafhankelijk bovenwettelijk verlof volgens cao (+ feestdagen, waaronder Goede vrijdag, 1 en 5 mei)
 • Individueel keuzebudget per 01-01-2022
 • Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof
 • Persoonlijk ontwikkelbudget

Reageren kan tot zondag 26 februari 2023.

Heb je vragen omtrent deze vacature dan mag je gerust contact opnemen met onze recruiter, Johan Boekhoudt via 06-28346981

Sollicitatielink: Havenbeambte | Port of Amsterdam (spielwork.com)

Op berichtgeving en correspondentie van Havenbedrijf Amsterdam N.V. is een disclaimer van toepassing. Lees hier de volledige tekst van de e-mail disclaimer.

On notices and correspondence of Port of Amsterdam, a disclaimer applies. You can read the full e-mail disclaimer here.