Als Port Officer bij Port of Amsterdam werk je als schipper en Toezichthouder in de Amsterdamse wateren én geniet je van je dagelijkse vrije tijd thuis. Je werkt volgens het rooster met ochtend, middag en nachtdiensten in een cyclus van 6 aaneengesloten dagen waarna je 4 dagen vrij bent. Als Port Officer ben je verantwoordelijk voor het vlot, veilig en verantwoord bevaarbaar houden van de vaarwegen in het Amsterdams havengebied en je hebt daarin diverse taken. Zo ben je schipper op het patrouillevaartuig en houd je samen met je collega toezicht op het gebruik van de vaarwegen, havens en kades. Je verzorgt de verkeersbegeleiding van (zee)schepen, voert binnenvaartinspecties uit en wordt ter assistentie ingezet bij calamiteiten. Vanuit je positie als Toezichthouder moet je soms als Buitengewoon Opsporingsambtenaar handhavend optreden en proces-verbaal opmaken. Het is daarom belangrijk dat je zowel mondeling als schriftelijk communicatief vaardig bent. Elke situatie is anders, en daar hoort een specifieke aanpak bij. Je kunt goed anticiperen in verschillende situaties en stemt waar nodig jouw manier van communiceren hierop af.

Wat je nog meer doet als Port Officer? Je registreert de verrichte handelingen in de daarvoor bestemde systemen. Daarnaast doe je dienst op Meldpunt Haven, waar je als frontoffice-medewerker werkt. Je behandelt operationele meldingen, handelt de binnenkomende meldingen af, beantwoord vragen van vaarweg gebruikers en controleert de reisgegevens van schepen in IVS Next.

Voorbeeld uit de praktijk

"Wanneer je de certificaten van een schip controleert, blijkt dat een aantal certificaten is verlopen. Hoe ga je te werk?"

Je zorgt er eerst voor dat het duidelijk is hoeveel en welke van de certificaten verlopen zijn. Daarna ga je aan boord van het schip in gesprek met de schipper om erachter te komen waardoor dit komt. Ook vraag je of de schipper zelf op de hoogte was van de verlopen certificaten. Wanneer duidelijk is waarom de schipper met verlopen certificaten vaart, schat je in wat de noodzaak van deze certificaten is. Als het bijvoorbeeld om een verlopen certificaat voor een poederblusser gaat, kun je ervoor kiezen alleen een waarschuwing te geven. Je spreekt dan bijvoorbeeld met de schipper af dat hij/zij twee weken krijgt om de zaken weer op orde te krijgen. Je verwerkt het hele proces in de daarvoor bestemde systemen en geeft hierbij aan dat er op een later moment nog een controle van de certificaten moet worden uitgevoerd.

Als het verlopen certificaat een Certificaat van Onderzoek is, dan is de noodzaak veel hoger. Je belt dan direct met onder andere de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om te bepalen wat de juiste vervolgstappen zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het ILT aangeeft dat je een boete uit moet schrijven. Je stelt de schipper dan op de hoogte van het besluit en registreert het proces in de daarvoor bestemde systemen.

Wat is vereist?

 • Minimaal MBO (bij voorkeur richting nautiek)
 • Groot vaarbewijs en ervaring als schipper in de grote binnenvaart
 • Radar-diploma en Marifoon-bedieningscertificaat (of bereidt zijn deze bij ons te halen)
 • Goed in een team, stevig karakter, communicatief sterk en besluitvaardig
 • Beheersing Nederlands, Engels en Duits
 • Bereid om verplichte opleidingen te volgen en volcontinudiensten te draaien
 • Rijbewijs en eigen vervoer

Wat krijg je?

 • €3.323 - €4.780 (schaal 7) bruto p/m tijdens de opleiding en afhankelijk van kennis en ervaring; na behalen van opleiding stroom je door naar schaal 8 (van €3.778 - €5.380)
 • Bijdrage ziektekosten 53,- en garantietoelage van €84,- p/m
 • Individueel Keuzebudget van 17,88% (inclusief vakantiegeld, 13e maand en IKB bijdrage)
 • 36-urige werkweek (gemiddeld)
 • 144 uur wettelijk verlof, leeftijdsafhankelijk bovenwettelijk verlof volgens cao (+ feestdagen, waaronder Goede vrijdag, 1 en 5 mei)
 • Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof
 • Persoonlijk ontwikkelbudget van €2000,-

Werken bij Port of Amsterdam

Port of Amsterdam is de vierde haven van West-Europa en verantwoordelijk voor de ontwikkeling, exploitatie en het beheer van de Amsterdamse havenregio. De haven van Amsterdam maakt deel uit van de grootste ‘airport-seaport-city’-combinatie in Europa. Daarmee is het een belangrijke motor voor de regionale en nationale economie. Samen met partners werkt Port of Amsterdam aan een haven die steeds meer waarde oplevert voor klanten en omgeving, maar wordt ook het voortouw genomen in de verduurzaming van de haven. Alles vanuit de gedachte dat je het juist samen nóg beter kan doen. De pay-off is niet voor niets: “Be Part of a Better Port”. Het bedrijf is al enige tijd in ontwikkeling van een verticaal naar een horizontaal georiënteerd bedrijf, om zo meer wendbaar te worden en beter in te kunnen spelen op de steeds sneller veranderende omgeving. Talenten tot hun recht laten komen, plezier in het werk, verantwoordelijkheid en vertrouwen krijgen, sneller tot resultaat komen, succes vieren. Het zijn allemaal metrics waarop wordt gestuurd om deze beweging verder te ontwikkelen.

Bekijk bedrijfsprofiel van Port of Amsterdam


More jobs from Havenbedrijf Amsterdam N.V.

Posted: 28 days ago

Verkeersleider Scheepvaart

Havenbedrijf Amsterdam N.V.
Amsterdam, Nederland
Als je het leuk vindt om verkeer in goede banen te leiden en je onverwacht scheepsaanbod als een uit...