Als Verkeersleider Scheepvaart bij Port of Amsterdam ben je verantwoordelijk voor een vlotte, veilige en milieuverantwoorde doorvaart van het scheepvaartverkeer vanaf het aanloopgebied 12 mijl uit de kust, het Noordzeekanaalgebied en de Amsterdamse haven tot aan de Oranjesluizen bij Schellingwoude. Vanuit de verkeerscentrale houd je via de radar het scheepvaartverkeer in de gaten en voer je je begeleidende verkeerstaken uit. Je communiceert met de schepen via de marifoon. Verder denk je mee met de vaarweggebruikers en draag je oplossingen aan. Ook voer je taken uit die horen bij de Meldpunten Verkeer en Sluis. Dit kan bijvoorbeeld het informeren van agenten, het in goede banen leiden van de sluisindeling en het uitvoeren van het toelatingsbeleid scheepvaartverkeer zijn. Je werkt tijdens je wacht samen met vier collega-Verkeersleiders en de VTS-coördinator. Samen beman je de verschillende werkplekken en rouleer je - afhankelijk van je competenties - over de taken van de verkeersbegeleiding en de meldpunten Sluis en Verkeer.

Je draait volcontinudiensten. Dit betekent dat je eerst twee dagen de ochtenddienst (06:00 uur - 14:00 uur) werkt, daarna twee dagen de avonddienst (14:00 uur - 22:00 uur) en dan nog twee dagen de nachtdienst (22:00 uur - 06:00 uur). Hierna heb je vier dagen roostervrij.

Om deze functie te mogen uitvoeren, volg je een (pittige) opleiding. De totale opleidingsduur is ca. 10 maanden. Je volgt een interne opleiding (2-3 maanden) voor Meldpunt Verkeer. Vervolgens neem je deel aan de Initiële Training (IT) van het NNVO (ca. 4 maanden). Na deze training ga je door naar de interne Sector Training (ca. 3 maanden). Hierna bouw je ervaring op en na verloop van tijd volg je de Bloktrainingen op Haven IJmuiden, Haven Amsterdam en Meldpunt Sluis (elk ca. 3 maanden).

Als je het leuk vindt om verkeer in goede banen te leiden en je onverwacht scheepsaanbod als een uitdaging ziet, dan is dit een baan voor jou”.

Voorbeeld uit de praktijk

Je hebt dienst als verkeersleider op blok Haven IJmuiden en ziet op de radar dat 2 schepen (te) kort gaan kruisen. Wat doe je?

Je roept het schip dat van bakboord komt op en geeft dit schip de aanstaande situatie door. Daarbij vraag je naar de intenties van het schip. Mocht het nodig zijn, dan geef je een verkeersaanwijzing. Vervolgens roep je het tweede schip op, zodat ook dit schip weet wat de afspraak is. Je blijft de situatie ten alle tijden volgen met als doel een veilige doorvaart van beide schepen. Ondertussen heb je aandacht voor de planning en de andere scheepvaart binnen jouw blok.

Wat is vereist?

 • MBO+ werk- en denkniveau
 • Hogere of middelbare zeevaartschool en/of schipper binnenvaartdiploma is een duidelijke pré
 • Minimaal 3 jaar ervaring in de nautische wereld (zee- en/of binnenvaart)
 • In het bezit van een Marifoon Marcom B-certificaat, radarervaring
 • Beheersing van de Engelse en Duitse taal
 • Bereid om in volcontinudiensten te werken en opleidingen te volgen

Wat krijg je?

 • €3.394 bruto p/m o.b.v. schaal 7 gedurende de opleidingstijd
 • Na alle opleidingen doorstroom naar schaal 8 (maximaal 3.835 bruto per maand)
 • Onregelmatigheidstoeslag van 28,86%
 • Volcontinu vijfploegenrooster, fulltime contract (gem. 36 uur per week)
 • 144 uur wettelijk verlof, leeftijdsafhankelijk bovenwettelijk verlof volgens cao (+ feestdagen, waaronder Goede vrijdag, 1 en 5 mei)
 • Opleiding tot Verkeersleider (intern én extern bij het NNVO)

Wil je meer weten over deze vacature neem dan contact op met onze recruiter, Johan Boekhoudt via 06-28346981.

Reageren kan tot 2 januari 2023.