Wil jij in de grootste haven van Europa de scheepvaart vlot en veilig door de haven begeleiden? Word dan VTS Operatorin de haven van Rotterdam! In januari 2025 kan jij starten met jouw opleiding tot VTS Operator! Solliciteer dan nu en hopelijk zien we je dan op een van onze selectiedagen op 30 september en 7 oktober 2024

Wat ga je doen?

In ons werkgebied, de drukke Rotterdamse haven, moeten zeevaart, binnenvaart en pleziervaart hun weg vinden. Als VTS-operator ben jij de regisseur voor schepen die elkaar nog niet kunnen zien, maar elkaar wel zullen tegenkomen.

Je begeleidt dagelijks honderden scheepsbewegingen vanaf de Van Brienenoordbrug tot 65 km op zee; soms zijn er wel tachtig gesprekken in een uur via de marifoon tussen verschillende schepen en de Verkeerscentrale. Het werkgebied is verdeeld in verschillende sectoren, als VTS-operator begeleid je elk uur een ander deel van het havengebied. Jouw missie: Vaarweggebruikers op tijd voorzien van cruciale verkeersinformatie voor een vlotte en veilige doorvaart.

Als VTS-operator maak jij het verschil in een omgeving die er écht toe doet. Je werkt in een gevarieerd rooster, met zowel ochtend-, middag- als avonddiensten.

De opleiding:
De opleiding tot VTS-operator wordt door ons voor jou betaald, sterker nog, je krijgt direct salaris! De opleiding duurt ongeveer 9 maanden en bestaat uit twee onderdelen, de Initial Training en de Sector Training.

De Initial Training vindt plaats bij het opleidingsinstituut NNVO. Deze opleiding wordt gevolgd samen met kandidaten uit andere VTS-regio’s. Hier wordt gewerkt met herkenbare praktijksituaties waarbij stap voor stap wordt bijgebracht hoe je een complex verkeersbeeld kan interpreteren, de verkeersdeelnemers moeten informeren en de wijze waarop. Ook het samenwerken met andere belanghebbenden krijgt de aandacht. Na het volgen van deze 18 weken durende opleiding heb je het landelijke basisdiploma gehaald.

De Sector Training vindt plaats op de Verkeerscentrale Botlek. Tijdens de Sector Training krijg je on-the-job begeleiding van ervaren collega’s, leer je werken onder druk in een gedigitaliseerde omgeving en ontwikkel je de benodigde vaardigheden. In +/- 80 wachten in de volcontinue doet de aspirant praktijkervaring op om zelfstandig dienst te kunnen doen. De aandacht is gericht op: kennis van het havengebied en de daar gevestigde bedrijven (topografie), omgaan met lokale omstandigheden en verkeersstromen, het optreden als havenautoriteit en toepassen van wet- en regelgeving en geleerde procedures.

De opleiding start twee keer per jaar, één klas in het voorjaar en één klas in het najaar! De eerst volgende opleiding gaat in Januari 2025 van start. De selectiedagen voor deze opleiding vinden plaats op 30 september en 7 oktober 2024

Wat bieden we jou?

De opleiding tot VTS-operator is veeleisend en daar staat dan ook een flink pakket arbeidsvoorwaarden tegenover! Bij de start van je opleiding ontvang je direct al een salaris van minstens € 45.000 bruto per jaar (inclusief vakantiegeld en 13e maand), dit loopt tijdens je verdere loopbaan als VTS-operator verder op. Na het afronden van de Initial training verdien je ongeveer € 57.000 bruto per jaar (inclusief onregelmatigheidstoeslag, vakantiegeld en 13de maand). En het mooie is: je krijgt niet alleen salaris, maar wij betalen ook je volledige opleiding én je bent gegarandeerd van een baan na het succesvol doorlopen van je opleiding! Daarnaast bieden wij nog uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 5 weken vakantie per jaar, de mogelijkheden om vakantie uren bij te kopen en een 33,6 urige werkweek.

Als startend VTS-operator sta je het begin van je carrière binnen het Havenbedrijf. Je kunt doorgroeien naar de Verkeerscentrale Hoek van Holland, wat betekent werken in andere sectoren. Daarna is er de mogelijkheid om door te stromen naar bijvoorbeeld de functie van VTS Floormanager, Duty Officer of Teamleider binnen de afdeling Verkeersafhandeling.

Ook zijn er VTS-operators die meewerken aan technische innovaties, betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe gespreksprocedures of voorlichting geven op scholen en carrièrebeurzen. Binnen onze internationale werkomgeving is er altijd wel een plek te vinden die past bij jouw ambities. Misschien ben jij wel onze toekomstige Havenmeester!

Afdelingsinformatie

De Divisie Havenmeester heeft vanwege haar publieke taak een speciale positie binnen het Havenbedrijf Rotterdam met als doel de scheepvaart vlot, veilig, schoon en beveiligd te begeleiden. De afdeling Verkeersafhandeling is onderdeel van de Divisie Havenmeester en verantwoordelijk voor de operationele verkeersafhandeling door middel van verkeersbegeleiding en het bedienen van bruggen en sluizen. Verkeersbegeleiding gaat over het monitoren, adviseren en indien nodig het instrueren van de scheepvaart.

Bij de afdeling Verkeersafhandeling werken zo’n 110 gedreven professionals met trots en passie. Een groot deel van onze collega’s komt uit de scheepvaart en de marine dus we spreken allemaal dezelfde taal. De afdeling is onderverdeeld in verschillende hechte teams, er is een informele sfeer en vooral veel werkplezier.

Wat vragen wij van jou?

Om aan de opleiding te beginnen, heb je minimaal een mbo-4 diploma en aantoonbare nautische affiniteit nodig, bij voorkeur met nautische werkervaring. Voor de functie van VTS-operator zoeken we naar specifieke persoonlijkheidskenmerken en competenties:

  • Focus - Als VTS-operator ben je alert en geconcentreerd aan het werk. Steeds kijk je of de verkeerssituatie loopt zoals verwacht en jouw instructies goed worden uitgevoerd. Ook moet je alert zijn op onverwachte of ongebruikelijke situaties. Om scherp te blijven is er voldoende ruimte voor ontspanning en (verplichte) pauze zodat je daarna weer geconcentreerd aan de slag kan. Je kunt immers niet eindeloos geconcentreerd blijven.
  • Overzicht creëren- De Rotterdamse haven is de grootste haven van Europa met veel in- en uitgaand scheepsverkeer. Als VTS-operator leid je dit verkeer met behulp van radarschermen, vlot, veilig en efficiënt door de haven. Je creëert door het juist interpreteren van je radarscherm een overzicht van alle schepen in jouw aandachtsgebied en je ziet hierdoor of er conflicten tussen schepen ontstaan of gaan ontstaan. Door de juiste procedures te volgen zorg je er vervolgens voor dat deze conflicten worden opgelost. Ook denk je steeds vooruit over hoe dit plaatje gaat veranderen in de toekomst. Je scant hiervoor continu je omgeving, buiten, of op het radarscherm.
  • Duidelijk communiceren - Je stem is de enige link tussen jou en de schepen en is daarom heel belangrijk. Je moet hiervoor altijd rustig en duidelijk blijven in wat je zegt en er mag geen twijfel zijn in de boodschap die je als VTS-operator overbrengt.
  • Overtuigingskracht - Een VTS-operator handelt altijd proactief en neemt de leiding. Juist in onverwachte situaties is het belangrijk om snel te kunnen handelen. Je moet in dit werk voldoende vertrouwen hebben om de leiding te nemen en de situatie naar je hand te zetten, ook als je niet alle informatie voor handen hebt.

Om als VTS-operator te werken, is het belangrijk dat je beschikt over sterke cognitieve vaardigheden. Daarom is een game-based assessment gericht op het in kaart brengen van jouw cognitieve vaardigheden een onmisbaar onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Een integriteitsonderzoek en online screening maken deel uit van de selectieprocedure. Valicare voert namens het Havenbedrijf deze screening uit.

Diversiteit en inclusie

Binnen onze cultuur doet iedereen ertoe en streven we naar een voor jou veilige en vertrouwde omgeving waarin we elkaar inspireren, ondersteunen en van elkaar leren. Dit bereiken wij door voortdurend de dialoog met elkaar aan te gaan over de meerwaarde en impact van diversiteit en inclusie.

Jij, jouw (toekomstige) collega's, onze partners, leveranciers en klanten worden gestimuleerd om ideeën met ons te delen om zo een bijdrage te leveren aan diversiteit en inclusie binnen onze organisatie. Het blijft natuurlijk niet alleen bij praten; de ideeën die ontstaan worden ook daadwerkelijk in de praktijk gebracht!

Maar eerlijk is eerlijk, we zijn nog niet waar we willen zijn. We beloven dat we hier dagelijks samen hard aan blijven werken. Dit doen we zodat jij en al jouw (toekomstige) collega’s zich thuis voelen binnen onze organisatie en omdat we geloven dat diversiteit en inclusie ons als organisatie nóg beter maakt.

Ons wervings- en selectieproces is hierbij van cruciaal belang, omdat het direct van invloed is op de samenstelling van onze organisatie. Door competentiegericht te werven beloven wij gelijke kansen te bieden aan jou als sollicitant. Dus, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt of van wie je houdt, we kijken ernaar uit om jouw sollicitatie te ontvangen.

More jobs from Havenbedrijf Rotterdam NV

Posted: 6 days ago

Asset Manager Superintendent Vessels V | X | M

Havenbedrijf Rotterdam NV
Rotterdam
4028 - 6029
Havenbedrijf Rotterdam, afdeling Fleet zoekt in het team Vessels een Asset Manager in de rol van Sup...