De vaarwegen vanaf de omgeving Dordrecht tot en met een gedeelte in Zeeland, vallen onder jouw verantwoordelijkheid in deze functie bij Rijkswaterstaat. Speciaal hierin is dat jij met jouw team circa 12 bruggen bedient (waarvan een aantal zeebruggen) in en om Rotterdam en Drechtsteden. Een daarvan is de Botlekbrug. Dit is een van de grootste hefbruggen van Europa. Het team werkt nauw samen met Prorail en Port of Rotterdam in een dynamische omgeving binnen het havengebied in Rotterdam.

Als nautisch operator moet je er staan. Onder alle omstandigheden. Of het nu hard waait of zacht. Er hoog- of laagwater is. En het druk of rustig is met scheepvaartverkeer. Jij laat je dan ook nooit uit het veld slaan. De bruggen en sluizen ken je als geen ander. Je bedient ze op de juiste manier en leidt zo de beroeps- en recreatievaart in goede banen. Probleemloos overzie jij onder andere meerdere grotere en kleinere bruggen en sluizen. Je gebruikt hierbij operationeel watermanagement zoals lokale bediening en bediening op afstand met behulp van (digitale) systemen zoals camera’s en moderne radar- en communicatieapparatuur.

Iedere dag weer doe je meer kennis op van de lokale vaarwegen, procedures en communicatiemiddelen. Met die kennis zorg je steeds weer voor de veilige, vlotte, publieksgerichte en milieubewuste doorstroming van het scheepvaartverkeer. De verkeersafwikkeling? Die is dankzij jou goed gepland en gecoördineerd. En zijn er risico’s, incidenten of calamiteiten? Dan stroop jij je mouwen op, pak je de leiding en onderneem je direct de juiste acties.

Helder en open communiceren: dat doe jij iedere minuut van de dag. Collega’s, de verkeersleiding en vaarweggebruikers weten dan ook precies wat de verkeerssituatie is en welke maatregelen jij hebt genomen om te zorgen dat alles vlot doorstroomt. Met onder meer verkeersdeelnemers, patrouillevaartuigen, beheerders en hulpdiensten als brandweer en politie maak je heldere werkafspraken, en je legt informatie vast over de verkeersafwikkeling. Zie je verbetermogelijkheden in procedures en ICT-systemen op jouw locatie? Dan kom je meteen met voorstellen. In alles ga jij voor optimale dienstverlening.

Wil je je verder ontwikkelen? Dan pas je perfect bij Rijkswaterstaat. Wij willen jou laten groeien. Zo bieden wij je direct een opleiding aan van een half jaar die jou optimaal voorbereid op je rol. Daarnaast kun je op onze kosten nog diverse andere opleidingen en trainingen volgen. Op naar een mooie carrière binnen Rijkswaterstaat.

In verband met de ontwikkelingen rondom het corona virus heeft Rijkswaterstaat een aangepaste selectieprocedure. De meest actuele informatie vind je via deze link.

Vacaturenummer: VWM-N-759.05

Functie-eisen

 • Je hebt een mbo 3-diploma.
 • Je bent bereid om de vastgestelde modules nautische leerlijnen of vergelijkbaar binnen een half jaar te halen.
 • Je bent bereid om het marifooncertificaat binnen een jaar te halen.
 • Je beheerst de basis van de Duitse taal.
 • Je kunt zelfstandig werken en denkt graag mee over verbetering van processen.
 • Je kunt goed anticiperen, besluiten nemen en bent stressbestendig.
 • Je werkt nauwkeurig en kunt goed samenwerken.
 • Je bent in het bezit van rijbewijs B en een eigen auto.
 • Je bent flexibel en dus onder meer bereid om in wisselende diensten en op meerdere locaties te werken.

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau Schaal 6
Salaris Min €2209 - Max €2871 bruto per maand. Het genoemde salaris is gebaseerd op een volledige werkweek.
Dienstverband Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Minimaal aantal uur per week 36
Maximaal aantal uur per week 36
Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 60% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Bij de Rijksoverheid heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket. Daarvoor kun je bovenop het salaris rekenen op een individueel keuzebudget van 16,37% van je salaris. Tot slot hecht de Rijksoverheid sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor ook tal van mogelijkheden.

Interesse?
Reageer via de 'solliciteer' button.

Bijzonderheden

 • Je bent bereid om op verschillende locaties te werken.
 • Het vaarverkeer gaat 24/7 door en dus werk je in roosterdienst en ook buiten kantoortijden. Een toelage voor onregelmatige diensten is van toepassing (ongeveer 20 tot 30%, afhankelijk van je rooster).
 • Een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Jouw toekomstige afdeling
Verkeer- en watermanagement (VWM) is een van de zeven landelijke organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat. Wij zorgen ervoor dat iedereen, onder gewone én bijzondere omstandigheden, vlot en veilig gebruik kan maken van onze (vaar)wegen. Dit doen wij onder meer door regulering van waterstanden, een efficiënte fileaanpak en de ontwikkeling van lokale sluisbediening naar bediening van meerdere sluizen op een langer traject. Onze prioriteit ligt bij weg- en scheepvaartverkeersmanagement en bij water- en crisismanagement. VWM is een essentiële schakel in de keten van veiligheid en vervoer. Daarom werken we nauw samen met relevante regionale partners en andere organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat. Samen doen we zichtbaar werk wat ertoe doet en waaraan medewerkers direct of indirect een bijdrage leveren.

In totaal werken er 1850 medewerkers bij VWM: 1300 in het veld en 550 op kantoor, verkeerscentrales en andere locaties.

Jouw team: afdeling Operationeel Scheepvaartverkeer en Watermanagement West
De afdeling Operationeel Scheepvaartverkeer en Watermanagement West
is 24/7 verantwoordelijk voor betrouwbaar, duurzaam en efficiënt watermanagement, vlot en veilig verkeer over de rijksvaarwegen en heldere berichtgeving over de watersituatie. We handelen incidenten zo goed en zo snel mogelijk af en waarschuwen betrokken instanties over dreigingen voor overstromingen, milieu-incidenten en watertekorten.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

More jobs from Rijkswaterstaat

Posted: 14 days ago

Scheepvaart operator Zuidoost-Nederland

Rijkswaterstaat
Tilburg
Stel je voor dat jij bepaalt hoe vlot het scheepvaartverkeer op onder meer de Brabantse en Limburgse...
Posted: 14 days ago

Scheepvaart operator West

Rijkswaterstaat
Rhoon
De vaarwegen vanaf de omgeving Dordrecht tot en met een gedeelte in Zeeland, vallen onder jouw veran...
Posted: 14 days ago

Scheepvaart operator Midden-Noord Zeeland

Rijkswaterstaat
Vrouwenpolder
Zeeland telt tientallen bruggen en sluizen. En jij staat aan de knoppen daarvan.
Posted: 14 days ago

Scheepvaart operator Zuidwest-Nederland

Rijkswaterstaat
Terneuzen
Aan de knoppen staan van de brug- en sluisbediening op de Zeeuwse vaarwegen, die binnen het Europese...
Posted: 14 days ago

Scheepvaart operator Noordoost-Nederland

Rijkswaterstaat
Lelystad
44: dat is het aantal bruggen, sluizen en stuwen en andere grotere objecten waarbij jij aan de knopp...