Rijkswaterstaat

Scheepvaart operator Zuidwest-Nederland

Terneuzen
March 23, 2020

Aan de knoppen staan van de brug- en sluisbediening op de Zeeuwse vaarwegen, die binnen het Europese vaarwegennet de toegangspoort zijn tot het Europese achterland. Hoe klinkt dat? Als nautisch operator bij Rijkswaterstaat is dat wat jij doet. Bijvoorbeeld vanuit de nautische centrale Terneuzen.

Hoeveel mensen kunnen er nu zeggen dat ze zorgen voor de veilige, vlotte en milieubewuste doorstroming van het scheepvaartverkeer in de regio Zuidwest-Nederland? Jij in ieder geval wel. Het maakt jou daarbij niet uit hoe de omstandigheden op het water zijn. Waait het hard of zacht? Staat het water hoog of laag? Varen er veel schepen of niet? In alle gevallen bedien jij de bruggen en sluizen zo dat de beroeps- en recreatievaart vlot en veilig doorstroomt. Dit doe je voor meerdere grotere objecten, zoals bruggen en sluizen met (digitale) systemen zoals camera’s en moderne radar- en communicatieapparatuur gebruikt.

Iedere dag weer groeit jouw kennis van de lokale vaarwegen, procedures en communicatiemiddelen. Fijn, want die kennis kun je goed gebruiken om het scheepvaartverkeer steeds weer veilig, vlot, publieksgericht en milieubewust te laten doorstromen. Dankzij jou is de verkeersafwikkeling goed gepland en gecoördineerd, en hebben we risico’s in beeld. Zijn er incidenten of calamiteiten? Jij houdt het hoofd koel en gaat over tot actie. Ook de waterstanden houd je goed in de gaten. Via de bediening van stuwen, gemalen, pompen en spuien zorg je dat deze standen voldoen aan de afspraken binnen onze eigen organisatie en met bestuurlijke partners, zoals gemeenten, provincies en waterschappen.

Heldere communicatie: dat is waar jij voor staat. Zo houd je collega’s, de verkeersleiding en vaarweggebruikers goed op de hoogte van de verkeerssituatie en -afwikkeling en van de maatregelen die je hebt genomen. Ook leg je informatie vast over de verkeersafwikkeling en zorg je voor heldere werkafspraken. Zo weten onder meer verkeersdeelnemers, patrouillevaartuigen, beheerders en hulpdiensten als brandweer en politie precies wat er verwacht wordt. Zie je verbetermogelijkheden in procedures en ICT-systemen op jouw locatie? Dan kom je meteen met voorstellen. Alles voor een optimale dienstverlening.

Wil jij je verder ontwikkelen? Dan pas je perfect bij Rijkswaterstaat. Wij willen jou laten groeien. Zo bieden we je direct een opleiding aan van een half jaar die jou optimaal voorbereid op je rol. Daarnaast kun je op onze kosten nog diverse andere opleidingen en trainingen volgen. Wie weet welke carrièrestappen je nog allemaal gaat zetten binnen Rijkswaterstaat!

In verband met de ontwikkelingen rondom het corona virus heeft Rijkswaterstaat een aangepaste selectieprocedure. De meest actuele informatie vind je via deze link.

Vacaturenummer: VWM-N-759.03

Functie-eisen

 • Je hebt een mbo-3 diploma.
 • Je bent bereid om de vastgestelde modules nautische leerlijnen of vergelijkbaar binnen een half jaar te halen.
 • Je beheerst de basis van de Duitse taal.
 • Je bent bereid om het marifooncertificaat binnen een jaar te halen.
 • Je kunt zelfstandig opereren en denkt graag mee over verbetering van processen.
 • Je kunt goed anticiperen, besluiten nemen en bent stressbestendig.
 • Je bent flexibel en accuraat en kunt goed samenwerken.
 • Je bent in het bezit van rijbewijs B en een eigen auto.
 • Je bent bereid om in wisselende diensten te werken.


Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau Schaal 6
Salaris Min €2209 - Max €2871 bruto per maand. Het genoemde salaris is gebaseerd op een volledige werkweek.
Dienstverband Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Minimaal aantal uur per week 36
Maximaal aantal uur per week
36
Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 60% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Bij de Rijksoverheid heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket. Daarvoor kun je bovenop het salaris rekenen op een individueel keuzebudget van 16,37% van je salaris. Tot slot hecht de Rijksoverheid sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor ook tal van mogelijkheden.

Bijzonderheden

 • Het vaarverkeer gaat 24/7 door en dus werk je in roosterdienst en ook buiten kantoortijden. Een toelage onregelmatige diensten is van toepassing (ongeveer 20 tot 30%, afhankelijk van je rooster).
 • Een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Interesse?
Reageer via de 'solliciteer' button.

Jouw toekomstige afdeling
Verkeer- en watermanagement (VWM) is een van de zeven landelijke organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat. Wij zorgen ervoor dat iedereen, onder gewone én bijzondere omstandigheden, vlot en veilig gebruik kan maken van onze (vaar)wegen. Dit doen wij onder meer door regulering van waterstanden, een efficiënte fileaanpak en de ontwikkeling van lokale sluisbediening naar bediening van meerdere sluizen op een langer traject. Onze prioriteit ligt bij weg- en scheepvaartverkeersmanagement en bij water- en crisismanagement. VWM is een essentiële schakel in de keten van veiligheid en vervoer. Daarom werken we nauw samen met relevante regionale partners en andere organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat. Samen doen we zichtbaar werk wat ertoe doet en waaraan medewerkers direct of indirect een bijdrage leveren.

In totaal werken er 1850 medewerkers bij VWM: 1300 in het veld en 550 op kantoor, verkeerscentrales en andere locaties.

Jouw team: afdeling Operationeel Scheepvaartverkeer en Watermanagement Zuidwest
De afdeling Operationeel Scheepvaartverkeer en Watermanagement Zuidwest is 24/7 verantwoordelijk voor betrouwbaar, duurzaam en efficiënt watermanagement, vlot en veilig verkeer over de rijksvaarwegen en heldere berichtgeving over de watersituatie. We handelen incidenten zo goed en zo snel mogelijk af en waarschuwen betrokken instanties over dreigingen voor overstromingen, milieu-incidenten en watertekorten.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

More jobs from Rijkswaterstaat

Posted: 11 days ago

Scheepvaart operator Zuidoost-Nederland

Rijkswaterstaat
Tilburg
Stel je voor dat jij bepaalt hoe vlot het scheepvaartverkeer op onder meer de Brabantse en Limburgse...
Posted: 11 days ago

Scheepvaart operator West

Rijkswaterstaat
Rhoon
De vaarwegen vanaf de omgeving Dordrecht tot en met een gedeelte in Zeeland, vallen onder jouw veran...
Posted: 11 days ago

Scheepvaart operator Midden-Noord Zeeland

Rijkswaterstaat
Vrouwenpolder
Zeeland telt tientallen bruggen en sluizen. En jij staat aan de knoppen daarvan.
Posted: 11 days ago

Scheepvaart operator Noordoost-Nederland

Rijkswaterstaat
Lelystad
44: dat is het aantal bruggen, sluizen en stuwen en andere grotere objecten waarbij jij aan de knopp...