Energie centraal bij ontwerp jachten

De inzichten op het gebied van energiegebruik- en energieverdeling aan boord van jachten veranderen in een snel tempo. De Internationale onderzoeksresultaten worden gepresenteerd tijdens de twintigste editie van het International HISWA Symposium on Yacht Design and Yacht Construction. Het symposium is op 17 en 18 november 2008 in het Amsterdam RAI Congrescentrum.

Royal Huisman heeft bij het ontwerp en de bouw van een zeiljacht energiegebruik- en verdeling centraal gesteld en zal over de opgedane ervaringen tijdens het HISWA Symposium verslag doen. Koninklijke De Vries Scheepsbouw zal toelichten hoe zij hybride aandrijvingen in het ontwerp van grote motorjachten toepassen. Tijdens het symposium wordt ook het gebruik van vliegers als hulpmiddel bij de voortstuwing en het ‘eco design’ van de Rainbow Warrior 3, het nieuwe schip van Greenpeace, besproken.

Auteur, maritiem journalist en voorzitter van het symposium Jack Somer: ”We hebben een aansprekend programma samengesteld met autoriteiten uit de industrie. We gaan vooral in op de beperkingen van energiegebruik voor motorjachten. Zeiljachten worden zeker niet vergeten. We kijken naar methoden om zeilprestaties te voorspellen, zowel van klassieke schepen, platbodems als J-klasse jachten, maar ook van moderne wedstrijdjachten. Sprekers komen zowel uit de industrie als van bekende universiteiten uit Nederland, Engeland, Duitsland en Italië. Kortom, er is voor iedereen interessante informatie en eigenlijk hoort elke professional uit de sector hier aanwezig te zijn”.

Het tweejaarlijks HISWA Symposium werd voor het eerst georganiseerd in 1967. Door de jaren heen is het symposium uitgegroeid tot een vermaard internationaal forum waar wetenschappelijke onderzoeksresultaten worden gepresenteerd op het gebied van ontwerp en bouw van zeil- en motorjachten. De onderwerpen die de revue passeren zijn interessant voor jachtbouwers, jachtarchitecten, (R&D) technici, managers en studenten met belangstelling voor de jachtbouwindustrie. Het HISWA Symposium on Yacht Design and Yacht Construction is een initiatief van HISWA Vereniging, TU Delft en Amsterdam RAI en wordt mede ondersteund door Feadship, MARIN, Royal Huisman en Amels Vlissingen.

Bron: HISWA, 05-09-2008;