Equator

Solozeiler Michel Kleinjans is gisteren om 07.20 u (Belgische tijd) met zijn Roaring Forty de evenaar overgestoken. Hij heeft ook afscheid genomen van de Doldrums, de windstiltes boven de evenaar.

De voorgaande veertien dagen zijn gevuld geweest met opwindende situaties. De Roaring Forty startte behoudend op 12 oktober. In het eerste rak naar de verlicht te nemen ronding aan Kaap Sagres, de meest zuidwestelijke punt van het Europese continent, rondde Kleinjans met een kleine tiental minuten voorsprong. De Roaring Forty was in zijn nopjes, lichte omstandigheden en recht invallende wind.

De volgende dagen behielden schipper en boot hun voorsprong die echter verdween nadat de wind naar het noordwesten was gedraaid. De recentere Class 40’ boten lopen dan sneller dan de Open 40’, ondanks hun meergewicht. (met voorraad voor 2 opvarenden)

Toch haakte Kleinjans bij de koplopers aan en wist telkens de meest gunstige positie in te nemen op het schaakbord van de windvoorspellingen. Hij genoot van het Venturi effect (windversnelling in een zeestraat) tussen de Canarische eilanden en worstelde zich doorheen de windstiltes van de Doldrums. Jammer genoeg was de uurregeling van de zg Eastern Waves (smalle, snel evoluerende oost-west gaande depressies) in de war, anders was de passage van de evenaar sneller geweest.

Uit de verslagen vanaf de Roaring Forty blijkt de frustratie van Kleinjans omdat ie enkele dagen vastgetaped lag. En toch: hij is er in geslaagd de Chileense voorligger Cabo de Hornos te passeren en zich zeer gunstig te positioneren voor een rechte lijn koers naar het volgende keerpunt: Fernando de Noronha.

Kleinjans heeft ook wat problemen gehad met zowel hardware (bevestiging aandrijving) en software (conflict tussen twee stuurprogramma’s) van de automatische piloten. Dat is intussen opgelost.

De echte proef op de som volgt in de volgende dagen als de boten met een voorlijker invallende wind hun weg naar Kaapstad zullen zoeken.
De te nemen hindernis wordt het enorme St Helena hogedrukgebied dat het midden van de zuidelijke Atlantische oceaan beheerst.

De Portimao Global Ocean Race startte op 12 oktober – eerste tussenstop: Kaapstad

Kleinjans neemt deel aan boord van de Open 40 voeter Roaring Forty

Foto: Pit de Jonge / Ship to Shore

Bron: Michel Kleinjans , 28-10-2008;