EU-ambtenaren willen procedure tegen Nederland om pulsvissen

Ambtenaren van de Europese Commissie willen een procedure tegen Nederland starten vanwege het overtreden van regels rond pulsvissen. Dat schrijft de Europese Commissie in een brief aan de Franse milieuorganisatie Bloom die in handen is van de NOS. Eurocommissarissen moeten nog wel instemmen met de procedure. Dat doen ze in veel gevallen.

De milieuorganisatie diende vorig jaar een klacht in bij de Europese Commissie omdat een grote meerderheid van de pulsvisvergunningen illegaal afgegeven zouden zijn in Nederland.

De ambtenaren van de Europese Commissie bevestigen dat niet in de brief maar zeggen wel dat zij een vooronderzoek hebben gedaan en dat de uitkomsten daarvan wat hen betreft moeten leiden tot een inbreukprocedure.

Kan Nederlandse vissers duur komen te staan

Zo’n procedure kan Nederlandse vissers duur komen te staan. Als het beleid aangepast moet worden en er vergunningen worden ingetrokken. In eerste instantie wordt Nederland gevraagd meer informatie te geven, maar vaak wordt daarna ook gevraagd om het beleid aan te passen.

Opmerkelijk advies

Het advies om een inbreukprocedure te starten is opmerkelijk, omdat de ambtenaren die daar nu op aansturen in het verleden altijd hebben ingestemd met het toekennen van meer pulsvisvergunningen. In de brief leggen ze niet uit wat nu heeft geleid tot het intrekken van die instemming.

Een woordvoerder van minister Schouten van Visserij zegt dat Nederland nu eerst afwacht wat de Europese Commissie besluit. “We weten dat dit speelt, maar zolang de Europese Commissie nog geen besluit heeft genomen, reageren we er niet op.”

Pulsvissen populair

Tien jaar geleden begonnen de Nederlandse vissers met pulsvissen. Met pulsvissen wordt er met elektriciteit kleine stroomstootjes gegeven om de vissen van de bodem op te laten schrikken om zo gevangen te worden. De visvangst ging omhoog en het brandstofverbruik omlaag waardoor het pulsvissen razend populair werd onder de Nederlandse vissers.

40 procent vist met de puls

In eerste instantie mocht 5 procent van de Nederlandse vloot pulsvissen, nu vist zo’n 40 procent met de puls.

Lees dit artikel verder op NOS.nl