Euroports investeert 10 miljoen euro in haven Gent

  • binnenland

Euroports, een van de grootste havenbedrijven van Europa, investeert 10 miljoen euro in een nieuwe loods aan het Sifferdok in de haven van Gent. Hiermee wordt de opslagcapaciteit verdubbeld tot 85.000 ton. De nieuwe loodsen worden dieper en hoger en zullen halverwege 2017 klaar zijn voor gebruik. Door de schaalvergroting zal Euroports zijn klanten sneller en flexibeler kunnen bedienen. De nieuwe loods komt op de plaats van de opvallende en bekende in roze en blauw geverfde loodsen die deze maand nog worden gesloopt. Zo komt er een eind aan dit iconisch beeld in de haven.

De grond die het Havenbedrijf Gent aan Euroports verhuurt is met 2 hectare uitgebreid tot ruim 7 hectare. Het Havenbedrijf wil zowel nieuwe bedrijven aantrekken als de bestaande bedrijven ondersteunen en aanmoedigen om te blijven investeren in de haven van Gent.

Kleurrijke loodsen als herkenningspunt
Wie al eens een rondvaart in de haven van Gent deed, heeft ze heus wel gezien: de opvallende loodsen, in roze en blauw geschilderd, aan het Sifferdok. Deze loodsen van Euroports werden al in 1979 in die kleuren geverfd. De gestileerde golven vormen de link met het water.

Deze maand gaan de verouderde loodsen, een kunstenproject van André Reyniers, tegen de vlakte. Reyniers, de baas van het vroegere Reyniers Frères & Sogama (het huidige Euroports), kwam destijds op het idee. Hij had in de haven van Göteborg gezien hoe ondernemingen hun bedrijfsgebouwen opvrolijkten met kleuren en patronen. Twee kunststudenten in Gent zorgden ervoor dat zijn idee werkelijkheid werd: Patrick Lefebure (nu Archipl Architects) en Pieter Claerhout (nu Claerhout Communicatiehuis) wilden de wereld mooi maken, in kleur zetten en de grijsheid met verbeelding te lijf gaan. Daarnaast moest het ontwerp ook een oriëntatiepunt worden, vonden ze: schepen die in de haven aankomen, kunnen zich evengoed richten op deze herkenningspunten als op onpersoonlijke havennummers. Samen met enkele medestudenten gingen ze in de zomervakantie van 1979 aan de slag om de loodsen te voorzien van ‘kleur en ritme’. In het kunstwerk kroop 1.700 liter verf. Op 28 september 1979 werd het kunstwerk feestelijk voorgesteld.

Related news

List of related news articles