Euroports opent nieuwe opslagfaciliteit voor bulk in Gent

Euroports heeft vandaag een nieuwe opslagfaciliteit voor meststoffen en mineralen in het havengebied van Gent geopend. Met deze investering kan de bulksector in North Sea Port verder groeien. 
In totaal voorziet Euroports een investering van 10 miljoen euro voor de terminal aan het Sifferdok. Die omvat een nieuw bulkmagazijn met een opslagcapaciteit van meer dan 120.000 ton.

Het magazijn omvat 20.000 m² betonnen vloeren en bestaat uit zes naast elkaar gelegen magazijnboxen. Plant Manager Peter van den Broeck: “De magazijnen worden ondersteund door een aanzienlijke investering in nieuw behandelingsmateriaal: een mobiele havenkraan van 100 ton met een grijper van 20m³ en een tweede multifunctionele kraan van 25 ton met een grijper van 15 m³.”

Kade van 550 meter
De kade aan de terminal is 550 meter lang en heeft een diepgang van 12 meter, waardoor zelfs Panamax-schepen kunnen aanmeren. Euroports heeft nog een tweede grote terminal aan het grootdok in het Gentse havengebied.

Groots in overslag van bulk
Euroports Terminals Gent, T850, is een van de grootste bulkterminals in hun netwerk en verwerkt ongeveer 2 miljoen ton aan bulk, voornamelijk meststoffen en mineralen. En dat is niet onbelangrijk. Want volgens North Sea Port is overslag van bulkgoederen dé absolute specialiteit van North Sea Port met onder meer meststoffen en mineralen maar ook ijzererts, kolen, voeding en granen. Zo is droge bulk goed voor de helft van de goederenoverslag via zeevaart.

De centrale ligging van het havengebied Gent – tot 32 kilometer landinwaarts – en de sterke hinterlandverbindingen (via spoor, de weg, de binnenvaart) met de Benelux en Noord-Frankrijk vormen een sterke troef voor hun klanten volgens North Sea Port.