EVO wil snel handelsverdrag met VS

ContainersZeevaart

Volgens EVO, de behartiger van de logistieke belangen van 20.000 handels- en productiebedrijven, is een handelsverdrag met de Verenigde Staten broodnodig. Dit laat zij weten na het kritische debat in de Tweede Kamer gisteren over een mogelijk handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Export vanuit Europa naar de VS wordt stevig belast en zwaar gecontroleerd, wat handel onnodig duur maakt. Dat heeft een negatief effect op het resultaat van Nederlandse bedrijven en dus ook op onze welvaart, aldus EVO.

Handel faciliteren
Een gemiddeld Nederlands exportbedrijf is om en nabij de €40.000 per jaar kwijt aan alle voorwaarden die de Amerikaanse overheid stelt. Na de aanslagen op de Twin Towers in New York is het importregime in de VS (begrijpelijk) aanzienlijk aangescherpt, maar voor veel als betrouwbaar gekwalificeerde Europese bedrijven zijn de regels overbodig. Gelukkig is voor deze zogenaamde AEO gecertificeerde bedrijven het douaneregime inmiddels versoepeld, maar kan een verdrag bijdragen aan verdere versoepeling rond bijvoorbeeld voedselveiligheidskeuringen. Dat scheelt exportbedrijven veel tijd en dus geld; iedere container die een dag onnodig stil staat kost bedrijven gemiddeld € 1000 extra.

Invoer
Volgens EVO zijn er bovendien veel besparingen mogelijk door afspraken te maken over lagere invoertarieven voor elkaars producten. Nu exporteert Europa voor 292 miljard euro aan goederen naar de VS. Nederland exporteerde in 2013 voor meer dan 16 miljard euro naar de VS. Daarover wordt gemiddeld 4% invoerbelasting betaald. Potentieel kunnen Europese bedrijven met een handelsakkoord dus direct € 12 miljard minder kosten maken, voor Nederlandse exporteurs wacht een potentiële lastenverlaging van zo’n € 640 miljoen Deze besparingen kunnen volgens EVO vervolgens in Europa en Nederland vrij komt voor innovatie, investeringen en dus werkgelegenheid.

Vervolg
De minister voor Internationale handel en ontwikkelingssamenwerking Ploumen heeft het bedrijfsleven opgeroepen actief inbreng te leveren gedurende onderhandelingen die op dit moment plaats vinden tussen beide partijen. EVO zal haar leden actief informeren over die mogelijkheid.

Meer… EVO