Evolution Terminals ontwikkelt nieuwe terminal in Vlissingen

Evolution Terminals B.V. heeft een erfpachtovereenkomst gesloten met North Sea Port voor het gebruik van 143.132 m2 bouwgrond in Vlissingen voor de bouw en exploitatie van een nieuwe terminal en steiger voor vloeibare bulkgoederen.

Evolution Terminals ontwikkelt nieuwe terminal. Foto, North Sea Port.
Evolution Terminals ontwikkelt nieuwe terminal. Foto, North Sea Port.
Evolution Terminals ontwikkelt nieuwe terminal. Foto, North Sea Port.
Evolution Terminals ontwikkelt nieuwe terminal in Vlissingen. Foto, North Sea Port.

Het bedrijf start meteen met de planningsvoorbereiding en het onderzoek voor de vergunningsaanvragen. Evolution Terminals is van plan minimaal 619.000 m3 vloeibare bulkopslagcapaciteit en een nieuwe diepwatersteiger met een diepgang tot 17 meter te bouwen, waar zeeschepen, binnenvaartschepen en kustvaarders kunnen aanmeren. De terminal voor onder meer geraffineerde aardolie, petrochemie, biobrandstoffen en andere vloeibare goederen krijgt ook infrastructuur voor het laden en lossen van vrachtwagens en treinen. De terminal zal aansluiten op weg- en spoorverbindingen naar het achterland en voldoen aan alle laatste veiligheids- en milieunormen.

Strategische ligging in Noordwest-Europa
De terminal wordt gebouwd aan de monding van het Sloehavengebied in North Sea Port, deels op het terrein van de voormalige Thermphosfabriek en deels op een aanpalend terrein. De terminal is direct toegankelijk vanaf de Noordzee zonder gebruik te moeten maken van sluizen of binnenvaartkanalen. De Schelde verbindt de terminal met de haven van Antwerpen en met Gent en Terneuzen – in North Sea Port – en met de Europese binnenwateren.

Flexibele opslagoplossingen
Door het innovatieve ontwerp en de volledige naleving van de nieuwste voorschriften en richtlijnen, waaronder de PGS 29-veiligheidswetgeving, wil Evolution de vergunningen van alle opslagtanks laten voldoen aan een breed scala aan vloeibare bulkproductklassen. Zo hebben toekomstige klanten bij een wijzigende markt de mogelijkheid om van producttype te veranderen.

Naast het meer traditionele model van langetermijn-opslagcontracten zou de terminal ook capaciteit kunnen aanbieden op basis van kortere termijnverbintenissen. Om zo geschikte klanten met superflexibele tankhuurovereenkomsten te kunnen bedienen.

Toekomstige uitbreidingscapaciteit
Evolution kan uitbreiden tot meer dan 800.000 m3 opslagcapaciteit. Het bedrijf zal ook mogelijke synergiën met bestaande industriële huurders binnen de haven onderzoeken voor de levering van lokale opslagcapaciteit. Die kan toegankelijk zijn via een speciale pijpleiding onder voorbehoud van het verkrijgen van relevante planningsgoedkeuring.

“We zijn blij dat we een Long Lease Agreement hebben getekend met North Sea Port en dat we meteen beginnen met het vergunningsproces voor deze spannende onderneming,” zegt directeur Arron Smyth. “De diepzeehaven North Sea Port heeft in Vlissingen een uitstekende locatie in de ARA-regio (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) voor een vloeibare bulkterminal. Met dit project richten we ons tegelijkertijd op het creëren van lokale werkgelegenheid en het genereren van lokale betrokkenheid van aannemers in deze economisch lastige tijden als gevolg van de COVID-19 pandemie”.

Evolution Terminals is van plan om begin 2021 de vergunningsaanvragen in te dienen en naar verwachting zullen de eerste operaties in 2023 plaatsvinden.

Daan Schalck, CEO van North Sea Port: “We zijn erg blij met deze nieuwe investering in onze haven op een toplocatie in Vlissingen, centraal gelegen in West-Europa aan de grens van de Noordzee en de toegang tot het havengebied. Daar kunnen schepen met de grootste diepgang van 17 meter aanmeren op een toekomstbestendige terminal voor de opslag van toekomstige vloeibare goederen.”