Expeditie Noordereiland toont rijke scheepvaart historie

Gratis evenement op eiland in de Maas

Het Noordereiland is een bijzonder stukje Rotterdam met een eigen cultuur, sfeer en geschiedenis. Het is die historie die centraal staat tijdens Expeditie Noordereiland, een evenement dat vorig jaar voor het eerst plaatsvond en op 8 september een tweede editie beleeft.

Met name de rol die het Noordereiland heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Rotterdamse havens en de scheepvaart staat deze dag centraal. De Expeditie biedt een uitgebreid programma voor jong en oud gevuld met tentoonstellingen, optredens, een culturele wandeling, een opera en veel meer. De dag wordt georganiseerd in samenwerking met de Wereldhavendagen, het Boekenfestival Noordereiland en Open monumentendag en de toegang is gratis.

Kunstzinnig eiland
In het midden van drukke verkeersaders, kantoorgebouwen en havenactiviteiten ligt het Noordereiland, een uniek stukje stad met een geheel eigen karakter. Tijdens expeditie Noordereiland 2012 wordt uitgebreid stilgestaan bij de rol die het eiland in de Maas heeft gespeeld in de Rotterdamse geschiedenis van oorlog, wederopbouw en scheepvaart. Het eiland is gevuld met zichtbaar en meer verborgen cultureel erfgoed, kunst in de buitenruimte en diverse werken en vormen van kunst afkomstig van lokale kunstenaars. Niet zo gek overigens, aangezien menig kunstenaar zich vestigde op dit eigenzinnige plekje.

Een geschiedenis van scheepvaart
Het thema van dit jaar is scheepvaart, met speciale aandacht voor de binnenvaart die een hoofdrol heeft gespeeld in de geschiedenis van het eiland. Zo wordt er een scheepsopera opgevoerd die speciaal voor dit evenement is geschreven, presenteren ‘De Nichtjes Van’ hun verhalenzoektocht over oud-schippers en zijn er een tentoonstelling en foto- en film-vertoningen over de binnenvaart. Vanaf acht uur wordt letterlijk de klap op de vuurpijl gegeven als de Wereld Havendagen worden afgesloten met een musical en een spetterend, traditioneel vuurwerk. De vuurpijlen en -regens zijn vanaf de kade al heel goed te zien, maar het vuurwerk en de musical zijn nog beter te bezichtigen vanaf het schip De Smaragd dat speciaal voor de gelegenheid de Maas op vaart. Kaarten hiervoor kosten 10 euro.

Ook voor landrotten
Expeditie Noordereiland heeft naast scheepvaart meer te bieden. Er is een boekenmarkt, een wandeling over het eiland met een gids en de monumenten Hulstkampgebouw en het kantoor van Ooms Makelaars zijn te bezichtigen. Ook aan de kleinsten is gedacht: voor hen is er een kindertheatervoorstelling, een speurtocht over het eiland en een workshop bootjes bouwen.

Expeditie Noordereiland
Datum: Zaterdag 8 september – van 10.00 tot 18.00 uur
Locatie: Hulstkampgebouw en Maaskade (Noordereiland Rotterdam)
Toegang: Gratis, uitgezonderd de boottochten
Website: www.expeditienoordereiland.com
Organisatie: Stichting Montmartre aan de Maas