Experts bespreken exportfinanciering voor maritieme en offshore sector

  • offshore energie

Cidade de Anchieta SBM Offshore

Foto: Cidade de Anchieta, de eerste FPSO gefinancierd door een USPP project bond

Nederland loopt achter ten opzichte van andere landen met de financiering voor bedrijven die langlopende leningen nodig hebben om te kunnen exporteren. Dat zei Peter Berdowski, CEO van Boskalis, zaterdag in een interview met NU.nl. Op dinsdag 15 oktober spreken o.a. Atradius Dutch State Business en haar Noorse evenknie GIEK in Amsterdam over de financieringsmogelijkheden voor maritieme en offshore diensten en producten.

Zij doen dit tijdens het Drilling & Dollars Panel, een nieuw onderdeel van Offshore Energy Exhibition & Conference met en voor financieel experts uit de maritieme en olie- en gassector, en publieke en private financiële instellingen waaronder Atradius. Atradius Dutch State Business verzekert namens de Staat kredieten die Nederlandse exporteurs van kapitaalgoederen en diensten aanbieden aan afnemers in het buitenland. Dit versterkt de concurrentiepositie van Nederlandse exportbedrijven. Het Noorse GIEK doet dit voor Noorwegen.

Andere deelnemers aan de bijeenkomst zijn o.a. Chris de Ruyter van Steveninck, Chief Financial Officer van Oranje-Nassau Energie, Herve Lalli, Group Tax, Finance and JV Director bij SBM Offshore, Ivo Bozon, energiespecialist bij McKinsey & Company en bankiers van ABN AMRO en NIBC Capital. Ook investeerder Indofin is van de partij.

Het panel bespreekt de uitdagingen van financiering en oplossingen tegen de achtergrond van de economische crisis. Zo sloot olie- en gasmaatschappij Oranje-Nassau Energie in februari een overeenkomst met investeerder Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P om meer financiële slagkracht te hebben voor nieuwe olie- en gasprojecten in Noordwest Europa. SBM Offshore werd vorig jaar door de financiële wereld bejubeld vanwege de uitzonderlijke project bond financiering ter waarde van 500 miljoen dollar.

Atradius en het Braziliaanse Petrobras tekenden eind 2012 een overeenkomst waarmee Atradius zich bereid verklaart Petrobas met één miljard dollar aan financiering te steunen door middel van kredietverzekering. Het akkoord is voor Nederlandse bedrijven een belangrijke steun in de rug om de zakelijke kansen die Brazilië biedt te verzilveren.

In 2013 is tot nu toe een recordbedrag geïnvesteerd in de zoektocht naar en productie van olie- en gas. De vraag naar olie en gas blijft hoger dan het huidige aanbod en daarom zullen investeringen in zoeken naar en produceren van olie en gas en daarmee samenhangende diensten aanhouden.

Meer informatie hier

Related news

List of related news articles