Families zeevarenden bepleiten in petitie particuliere beveiliging

KVNRbeveiligingPetitie

Op 13 mei 2014 heeft Mascha Bongenaar van de Vereniging Maritiem Gezinskontakt (VMG) een petitie aangeboden aan Han ten Broeke, voorzitter van de Commissie Defensie van de Tweede Kamer. In deze petitie bepleit de Vereniging namens honderden zeevarenden, hun families en reders, dat er particuliere beveiliging aan boord van Nederlandse schepen moet komen. 

“Met de levens van zeevarenden worden met het huidige beleid te grote risico’s genomen door de Nederlandse politiek. Deze risico’s lopen zeevarenden in andere landen niet, omdat daar inmiddels particuliere beveiligers wel worden toegestaan op schepen. Maar in Nederland wordt teveel gedacht in cijfers en regels. Het wordt tijd dat er ook hier aan mensen wordt gedacht”, aldus een emotionele Mascha Bongenaar bij de overhandiging van de petitie aan Kamerleden.

Mascha Bongenaar overhandigde de petitie in aanwezigheid van Tineke Netelenbos, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders en Marcel van den Broek, directeur van Nautilus International, de vakbond voor maritiem personeel. Meer dan 2100 leden van Nautilus en 100 reders hebben de petitie mede-ondertekend. Buiten de Tweede Kamer hadden zich tientallen zeevarenden op het Plein in Den Haag verzameld om steun te betuigen aan de oproep zoals verwoord in de petitie. 

Demonstranten
Indien militaire bescherming (VPD’s) tegen piraten van een schip niet mogelijk is, riepen de demonstranten als alternatief de Tweede Kamer op om gewapende private beveiligers toe te staan op schepen die onder Nederlandse vlag varen. De demonstranten riepen op om dit nu zo snel mogelijk te regelen. 

Onzekerheid
Mascha Bongenaar: “Altijd als het over piraterij gaat, gaat het in Den Haag over principes en regels. Maar het gaat nooit over ons zeevarenden en hun familie. Wanneer realiseert Den Haag zich nu eens dat je geen schip meer onbeveiligd door het gebied kan sturen? Er zijn nog steeds aanvallen. Iedere keer dat een schip onbeveiligd door het gebied wordt gestuurd, dan verkeren vrouwen, kinderen, familie en vrienden, weken in onzekerheid. Dat doet nogal wat met je. “

Jarenlang
Om zeevarenden te beschermen strijden de maritieme vakbond Nautilus International en de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders al jarenlang voor het mogelijk maken van gewapende private beveiliging aan boord van Nederlandse zeeschepen als een marine VPD-team niet inzetbaar is. 

Niet geregeld
Alle andere Europese zeevarende landen hebben private beveiliging de afgelopen jaren al wettelijk mogelijk gemaakt. Alleen Nederland heeft het als enige land nog steeds niet geregeld. Niet alleen lopen daardoor zeevarenden persoonlijke risico’s. Reders lopen opdrachten mis, ze vlaggen uit of zijn gedwongen zelf beveiliging te regelen. De Nederlandse vlag verkeert hierdoor in een slechte concurrentiepositie, het uitvlaggen kan banen kosten van Nederlandse zeevarenden!

Meer… KVNR