FD duo Tilstra/Van der Pol wint derde HH Memorial Race

Op zondag 25 oktober 2009 won het Brabantse FD-duo Klaas Tilstra en Paul van der Pol de derde HH Memorial Race. Die ging dit jaar met een recordaantal deelnemers (55) van start bij een stevige en variabele zuidwestenwind. Tilstra en Van der Pol wisten dankbaar gebruik te maken van de condities en planeerden over de vrije baan op de Merwede en Amer. Team Roark liep vroegtijdig aan de grond en moest opgeven. In een volgepakt clubhuis van WSV Drimmelen reikten de dochters van de overleden zeezeiler Hans Horrevoets, Bobby en Brit, de trofee uit. “Proficiat met de prijs van mijn pappa”, sprak de vijfjarige Bobby luidkeels door de microfoon.

Dat liet de winnaars niet onberoerd. Tilstra: “Het is toch wel apart om de prijs uit handen van twee kindjes te krijgen, van wie de vader het leven heeft gelaten.” Voor Van der Pol was het extra bijzonder, aangezien hij ooit samen met Hans op de J35 voer.

De winnaars hadden zichtbaar genoten van de herfstachtige zeildag. “Het was tricky varen”, blikte Paul van der Pol terug. “Er zaten flinke vlagen en winddraaiingen bij.” Het winnende tweetal liet met zijn oud-olympische FD alle jachten achter zich. Vorig jaar ging de overall winst op handicap naar Laser-zeiler Lee Verschuren, die eveneens in een open boot zeilde. Het geheim zit ‘m volgens Tilstra en Van der Pol in het kunnen planeren. Dan glijdt de boot over de golven en is die sneller dan de rompsnelheid. Tilstra: “We zijn eerst naar het westen richting de Moerdijkbrug gegaan, omdat we dachten dan maximaal van de harde wind te kunnen profiteren.” De mannen hadden uiteindelijk een uur en vijftig minuten nodig om de bijna zestien mijl af te leggen.

Familieboot ‘plat voor het laken’
Met een rood hoofd van de buitenlucht en de najaarszon vertelde vader Kees Horrevoets trots hoe de race was verlopen: “Het was een mooie dag met een fantastische opkomst. Een aantal deelnemers vaart ook de winterwedstrijden en er waren veel mensen die anders nooit aan wedstrijden meedoen. Dat vind ik heel bijzonder. Dit is een droomscenario.” Zelf verscheen hij met zijn zonen Jim en Coen, twee vrienden van Hans en neef Siem van den Diepstraten aan de start. “We zijn eerst naar het oosten gegaan, de Bergse Maas op. In onze klasse van 25 snelle jachten met gennakers, waren wij de enige met spinnaker. In het begin kon ik plat voor het laken sturen, terwijl de concurrentie moest afkruisen. In het kruisrak konden we ze aardig volgen, maar op de Merwede was het bakstagenwind en waren de teams onder gennaker weg.” De familieboot Fast Too eindigde op de vierde plaats.

De vrije baan
De vrije baan geeft de HH Memorial Race een extra uniek karakter als zeilwedstrijd. De drie klassen varen ieder een eigen baan. De deelnemers moeten enkele boeien op de Merwede en de Amer ronden, maar het maakt niet uit in welke volgorde. Ze zeilen voor hun eigen klassement. De tijden van de winnaars worden wel met elkaar vergeleken. Dat gebeurt aan de hand van de Langstone-correctie, waarmee bepaald kan worden wie de beste is en de speciale trofee in ontvangst mag nemen.

Voor de volledige uitslagen, ga naar www.hh-memorialrace.nl.

Foto: Renée Middelkoop/14mb

Bron: HH Memorial Race, 27-10-2009;