Feadship ‘Najiba’ realiseert 25 procent minder brandstofverbruik

Feadship, Koninklijke de Vries in Aalsmeer, heeft het superjacht ‘Najiba’ opgeleverd die zo’n 20 tot 25 procent minder brandstof verbruikt. Het 58 meter lange schip van aluminium heeft een gemiddeld brandstofverbruik van 11,4 liter per zeemijl bij een kruissnelheid van 12 knopen. Dat is tussen de 20 en 25 procent minder dan vergelijkbare superjachten van deze omvang. Daarnaast bereikt de Najiba een topsnelheid van 17 knopen in plaats van de 16 knopen wat het oorspronkelijke doel was. De besparing resulteert uiteindelijk in 6000 nautical miles, 1000 nautical miles meer dan verwacht. Najiba is ook het op één na grootste Feadship van aluminium die tot nu toe gebouwd is en werd in januari dit jaar opgeleverd.

Feadship 'Najiba' tijdens proefvaart op zee. Foto Feadship.
Feadship ‘Najiba’ tijdens proefvaart op zee. Foto Feadship.

Met deze resultaten heeft Feadship alle verwachtingen overtroffen. “Het was echt een ‘wauw’-moment voor alle betrokkenen om dit resultaat te zien tijdens de proefvaarten op zee. Het is één ding om zo’n efficiënt motorjacht te ontwerpen, maar een ander om deze lijnen en vormen te vertalen naar een Feadship die nog sneller en zuiniger is dan we ons hadden voorgesteld”, aldus Roderick de Vries, technisch directeur van de Feadship-werf in Aalsmeer.

Het duurt altijd een aantal weken voordat de definitieve resultaten van proefvaarten op zee worden vrijgegeven na een periode van analyse.

Milieubewuste eigenaren

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt in de superjachtindustrie, is Najiba een goed voorbeeld van hoe milieubewuste klanten vooruitgang kunnen boeken met hun eigen aangepaste creatie. De eigenaren hadden al voor een bepaald ontwerp gekozen voordat zij bij Feadship terecht kwamen. Normaal gesproken wordt bij Feadship het hele ontwerp en bouw proces vanaf begin tot eind volbracht, volledig custom built. Deze eigenaren kozen voor een jachtontwerp van Vitruvius Yachts met een specifieke romp ontworpen door Philippe Briand. De slanke lijnen en de kenmerkende verticale boog zijn gebaseerd op ervaring van Briand met het ontwerpen van snel varende zeiljachten.

Phillippe Briand: “Samen met Feadship geloven we dat dit project een cruciale stap is geweest op weg naar een grotere superjacht-duurzaamheid, we verwachten dat meer eigenaren de komende jaren zullen dit pad zullen volgen. Najiba is een echt innovatief motorjacht en ze illustreert wat er bereikt kan worden wanneer twee deskundige partijen hun kennis en ervaring delen om een groter doel te bereiken.”

De werf Feadship Aalsmeer was verantwoordelijk voor de engineering en constructie van Najiba. De scheepsarchitecten en ingenieurs bij Feadship De Voogt en de ontwerpers & scheepsarchitecten bij Vitruvius Yachts voor het ontwerp en de inspiratie achter het totale concept is van Philippe Briand,