Feestelijk onthaal Halve Maen in Hoornse haven

Op zaterdag 23 mei wordt VOC-museumschip de Halve Maen feestelijk onthaald in de haven van Hoorn. Iedereen is van harte welkom bij de binnenkomst aanwezig te zijn.

De ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, dr. Timothy M. Broas, draagt namens de Amerikaanse gemeenschap het schip symbolisch over aan de stad Hoorn. Vanaf 13.00 uur is er een muzikaal programma op het water, waarna de Halve Maen om 14.00 uur aanmeert aan het Houten Hoofd.

Na een overtocht van duizenden kilometers komt VOC-museumschip de Halve Maen aan in haar nieuwe thuishaven Hoorn. Het New Netherland Museum uit de Verenigde Staten heeft de Halve Maen voor de komende vijf jaar in bruikleen gegeven aan het Westfries Museum. Sinds 23 april ligt deze VOC-replica in Nederlandse wateren waar het wordt opgetuigd, ingericht en geschilderd.

Feestelijk onthaal
De binnenkomst in de haven van Hoorn wordt voor de stad Hoorn een unieke gebeurtenis, vindt wethouder Ben Tap van Toerisme. ‘We hebben de Amerikaanse ambassadeur bereid gevonden om de Halve Maen symbolisch over te dragen aan de stad Hoorn.’
Onder tromgeroffel en trompetgeschal komt de Halve Maen binnenvaren, met aan boord onder andere de Amerikaanse eigenaar van de Halve Maen dr. Andrew Hendricks van het New Netherland Museum. De Hoornse musicus en componist Wouter Hakhoff heeft voor de binnenkomst een speciaal muziekarrangement samengesteld dat zich afspeelt op het water. Ook de traditionele kanonschoten zullen niet ontbreken. Diverse historische schepen uit de 18e en 19e eeuw sieren de Hoornse haven op 23 mei om de Halve Maen te verwelkomen, zoals het Utrechts statenjacht en Hoornse klassiekers als de Hoornse Schouw. Wethouder Ben Tap: ‘We hopen dat iedereen naar de haven komt, met versierde schepen of te voet, om de Halve Maen welkom te heten.’

Bezoek aan de Halve Maen
Vanaf 30 mei is de Halve Maen voor het publiek te bezoeken, op de zuidpunt van cultuureiland Oostereiland bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. Bezoekers worden in een rondleiding van 45 minuten meegenomen door de bemanning in de spannende verhalen die het schip vertelt.  Vooraf reserveren is noodzakelijk, dat kan vanaf 15 mei via www.halvemaenhoorn.nl.

Meer… Gemeente Hoorn 

Related news

List of related news articles