Filmfestival en Goudbaggeren

Zaterdag 17 oktober wordt in het Nationaal Baggermuseum vanaf 11:00 uur tot 17:00 uur een filmprogramma gepresenteerd, afgestemd op de jeugd en hun vaders. Moeders, oma’s en opa’s zijn ook welkom.

11:00 uur wordt gestart met een leerzame film over het hoe en wat van verschillende scheepstypen. De in de film gestelde vragen worden met animatiebeelden beantwoord. Tegen 11:30 volgt een opname van verschillende baggerwerktuigen waarmee waterbouwkundige werken worden uitgevoerd. Kort na 12:00 uur ziet de toeschouwer het leven en werken van de griendwerkers in de Biesbosch. In de jaren 70 van de vorige eeuw werden waterbergingen aangelegd voor de drinkwatervoorziening van de stad Rotterdam. Het zand wat bij het baggerwerk werd gewonnen is gebruikt voor de aanleg van het industrieterrein Moerdijk.

12:15 uur een film over de aanleg van de Poort van Europa, de aanleg van het nieuwe noorder- en zuiderhoofd bij Hoek van Holland en de aanleg van Maasvlakte 1. De aanleg van de Eurogeul in zee werd noodzakelijk voor de nieuwe generatie mammoet tankers. Scheepswerf Verolme bouwde een van de eerste mammoet tankers. Vanaf 12:40 volgt een film over het baggeronderhoud van de Rotterdamse havens waarbij het verontreinigde slib werd verpompt naar het slibdepot De Slufter op de Maasvlakte. Aansluitend, 13:15 uur, ziet u een film over het laden en lossen van schepen in de grootste havens ter wereld, Europoort. Afgesloten wordt met een film over de historie van reddingsboten van de KNRM. Het volledige programma wordt vanaf 14:00 uur ‘s middags opnieuw vertoond.

Goudbaggeren
De herfstvakantie valt dit jaar samen met de Museumkidsweek, gesponsord door de Rabobank, met als thema Schatzoekers. In het Baggermuseum kun je op de woensdag- en zatermiddagen  in deze week zelf horen over de baggeraars die in het verleden op zoek zijn geweest naar staven goud. Een spannend verhaal waar ook nog veel geheimzinnigheid om heen hangt.

Je mag bij ons ook zelf op zoek gaan naar goudschatten. Op een aantal plekken in het museum zijn deze verborgen. Als je daar dan ook nog een mooie foto of film van maakt en deze upload op de website www.museumkids.nl maak je kans op mooie prijzen. Overigens wordt elke inzending beloond met een “Gouden Boekje” van Harmen van Straaten.

BaggerPraktijkTuin
Tijdens de herfstvakantieweek is de BaggerPraktijkTuin open op woensdagmiddag 21 oktober en op zaterdagmiddagen 17 en 24 oktober. Dijken bouwen, met water, zand en modder bezig zijn, ontdekken hoe een baggerpomp werkt: veel boeiende bezigheden voor iedereen.

Meer… Baggermuseum