Fleet Cleaner ingezet bij bevuilde schepen door olieramp

Hoofdaannemer Hebo, die de volledige reiniging van het Rotterdamse havengebied uitvoert en coördineert heeft ook Fleetcleaner ingezet voor het reinigen van de bevuilde schepen. Op 23 juni heeft de olietanker ‘Bow Jubail’ door een botsing zo’n 220 ton zware stookolie verloren wat in het water is gelopen en flinke schade heeft aangebracht in het havengebied en milieu. 

De reinigingsrobot van Fleetcleaner wordt normaal ingezet om aangroei zoals algen en schelpen van de scheepshuid te verwijderen om brandstof te besparen. De robot is omgebouwd om ook de olie van schepen te kunnen verwijderen. Onder hoge druk werd het water verhit en is de robot een stoomreiniger geworden. Het bedrijf is dag en nacht ingezet om de schepen te reinigen.

Fleet Cleaner heeft met de haar omgebouwde robot 12 met olie vervuilde schepen schoongemaakt. De standaard reiniging van olievervuiling wordt boven de waterlijn gedaan, maar deze reinigingsrobot kan ook onder water reinigen, waardoor schepen die vervuild zijn geraakt tijdens het laden ook schoongemaakt konden worden. Hiernaast is de installatie ook ingezet om op hoogtes tot 10 meter boven het wateroppervlak olie te verwijderen van schepen.

Fleetclaener gaat de nieuwe reinigingsrobot bij een eventuele volgende noodsituaties weer inzetten. De duikerloze reinigingsdienst van Fleet Cleaner is 24/7 beschikbaar in alle Nederlandse havens.

Lees ook: Stookolie opruimen in Rotterdam gaat nog maanden duren