FNV akkoord over buitenlandse lonen bij scheepsbouwers

Vakbond FNV heeft een akkoord gesloten met twee bedrijven in de scheepsbouw om buitenlandse werknemers hetzelfde loon te geven als Nederlanders, zo meldt FNV dinsdag 4 juli. Het gaat om Den Breejen Work en de Groningse scheepswerf GS Yard.

Het akkoord tussen de FNV en Den Breejen Work zorgt ervoor dat de arbeidskosten van met name Roemeense werknemers gelijk zijn aan die van Nederlandse werknemers. De Roemenen worden met terugwerkende kracht schadeloos gesteld. De afspraken gelden voor het gehele concern van Den Breejen. De FNV heeft ook een overeenkomst gesloten met Groningse scheepswerf GS Yard. Momenteel huren die 162 Roemenen via Den Breejen in.

Alle buitenlandse werknemers die via deze twee bedrijven bij een Nederlandse scheepswerf worden ingezet, vallen in de toekomst onder de cao Metalektro en bouwen pensioen op. Daarnaast wordt er niet meer gewerkt met zogenoemde A1-verklaringen, zodat voor deze werknemers gewoon in Nederland premies en belasting wordt afgedragen.

Mariëtte Patijn, vicevoorzitter FNV: “Eindelijk wordt bij de scheepswerven een eerste stap gezet om de race naar beneden te keren. Jarenlang werden mensen tegen elkaar uitgespeeld, maar hun gezamenlijke strijd heeft ervoor gezorgd dat dat niet langer gebeurt en daar zijn we als FNV trots op. Nu ook in de Scheepsbouw de contractors en subcontractors gelijk loon voor gelijk werk gaan betalen, hopen wij dat er meer over de brug komen. Het bewijs ligt er nu: er hoeft niet op loonkosten geconcurreerd te worden.”