FNV Havens stelt ultimatum aan rondvaartbedrijf Stromma in Amsterdam

Vakbond FNV Havens heeft een ultimatum gestuurd aan het Amsterdamse rondvaartbedrijf Stromma. De 23 schippers van dit bedrijf willen in hun nieuwe cao een loonsverhoging van 65 euro bruto per maand over 2017 en nogmaals 65 euro bruto voor 2018. Dit is bovenop de automatische prijscompensatie. De schippers willen ook de 18 formatieplaatsen behouden die in de huidige cao staan.

Asmae Hajjari, bestuurder FNV Havens: “Als die formatieplaatsen geschrapt worden zoals de directie wil, komen er in plaats daarvan nieuwe collega’s voor wie de cao niet geldt. Dit betekent dat in de komende jaren steeds minder mensen onder de cao gaan vallen.”

Onderhandelingen vastgelopen
Onlangs zijn de cao-onderhandelingen met Stromma vastgelopen. De directie heeft een eindbod neergelegd bij FNV Havens en de werknemers. Daarin staat een ‘loonsverhoging’ van 1,5% over twee jaar, inclusief prijscompensatie. Stromma geeft aan dat de formatieplaatsen in de cao vooralsnog behouden blijven, maar dat ze hierover gedurende de looptijd van de cao nieuwe afspraken wil maken. Eerder wilde het bedrijf de formatieplaatsen helemaal schrappen.

Acties niet uitgesloten
Het ultimatum loopt af op 19 september om 12.00 uur. Als de Stromma-directie niet ingaat op de eisen van de medewerkers, zijn acties niet uitgesloten.

Rondvaartbedrijf Stromma
Stromma Nederland was voorheen Canal Company, en is onderdeel van de Zweedse Stromma Group Met een lange historie die start in 1912 met Bergmann Rederij en Meijer’s Rondvaarten (jaren’ 20), groeide het bedrijf als Canal Company uit tot de oudste en grootste rederij van Amsterdam. Het bedrijf ontvangt jaarlijks anderhalf miljoen gasten voor de ultieme Amsterdambeleving op 32 rondvaartboten, een passagiersschip op het IJ, veertien sloepen, drie salonboten en honderd waterfietsen.