Fors meer handelsmissies

De regering is dit jaar 27 keer op handelsmissie geweest om Nederlandse bedrijven te helpen succesvol te zijn op buitenlandse markten. Dat is fors meer dan voorgaande jaren waarin de teller onder de 20 bleef. In totaal namen 800 Nederlandse bedrijven deel. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zei dit vanmiddag in de Tweede Kamer.

Ploumen: ‘Bij dit soort missies snijdt het mes aan twee kanten. Ze helpen het bedrijfsleven om miljarden aan orders binnen te slepen. Daarmee zijn duizenden Nederlandse banen gemoeid. Belangrijk is dat we de boot niet missen in de nieuwe opkomende markten, zoals Brazilië en India. Tegelijkertijd kunnen we in een groot aantal ontwikkelingslanden echt een verschil maken met de nieuwe agenda voor hulp, handel en investeringen. Meer en meer van die landen willen een handelsrelatie met Nederland die tot duurzame groei en banen leidt. Nederlandse bedrijven kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren en er zelf ook beter van worden.”

De strategische reisagenda werd in overleg met VNO-NCW en MKB Nederland nog nauwer dan voorheen afgestemd op de wensen van het bedrijfsleven. Extra aandacht was er voor nieuwe opkomende markten in landen als Ethiopië, Kenia en Birma. Uit evaluaties blijkt dat bedrijven veel waarde hechten aan deze dienstverlening door de overheid.

Mede dankzij een handelsmissie naar Brazilië in november 2012 haalde scheepsbouwer IHC Merwede deze zomer een mega-order van 1 miljard euro binnen voor de bouw van zes pijpenleggers. Het Nederlandse bloemenconsortium Dutch Flower Growers tekende dit jaar tijdens een handelsmissie naar China een contract voor de aanleg van het Conghua World Flower Port Project, de grootste ‘Keukenhof’ ter wereld. De missie in september naar India leverde voor tientallen miljoenen euro’s aan contracten op. Zo tekende het Nederlandse MKB-bedrijf Schouten Food products, gespecialiseerd in het produceren van vegetarische eiwitrijke vleesvervangers, een contract met een lokale Indiase partner ter waarde van 10 miljoen euro.

Volgend jaar zet het kabinet de intensieve reisagenda voort. Minister Ploumen zal onder meer handelsmissies leiden naar vier opkomende economieën in Afrika, te weten Tanzania, Mozambique, Ghana en Nigeria. Ook landen als China, Turkije en de Verenigde Staten staan op het programma.

Meer… Rijksoverheid

Related news

List of related news articles