Forse groei Utrechtse havens op Lage Weide

Waar andere binnenhavens van Nederland hun overslag zien dalen door de economische crisis, groeit de overslag in de Utrechtse haven op Lage Weide nog steeds. De cijfers van het eerste kwartaal 2009 laten een stijging zien van 11,5% ten opzichte van het eerste kwartaal 2008. Ook de overslagcijfers van het hele jaar zijn gestegen naar 5 miljoen ton in 2008. Dit is 1 miljoen ton meer dan in 2007. Utrecht is bezig met het verdiepen van de havens zodat hier vanaf 2011-2012 ook grotere binnenvaartschepen met een diepgang van 4 meter kunnen aanmeren.

De Industrievereniging Lage Weide (ILW) wil meer en beter gebruik maken van de havens. Theo van Oijen, bestuurslid van de ILW en directeur van het Centraal Kunstmest Bedrijf (CKB): “Wij zitten aan de hoofdsnelweg van Nederland over water, het Amsterdam Rijnkanaal. Dat moeten we nog meer benutten door een slimme combinatie te maken van vervoersvormen over water, weg en spoor. Samen met de provincie en de gemeente kunnen we het het aantal kilometers over de weg aanzienlijk verminderen door nog meer gebruik te maken van de havens. De vrachtwagens met bestemming CKB rijden hierdoor per jaar al gauw een paar duizend kilometer minder.”

Uitdiepen havenarmen
De havens bestaan uit vijf havenarmen en bijna zeven kilometer kade. Op dit moment worden de Meson- en Protonhaven door de gemeente uitgediept tot vier meter vaardiepte, hetzelfde als op het Amsterdam Rijnkanaal. Later in het jaar worden ook de Kernhaven en het Uraniumkanaal op diepte gebracht. Deze werkzaamheden worden ondersteund met subsidies van verschillende ministeries, Europese Unie en regionale partijen.

Groeifactoren
De haven van Utrecht is een van de grootste binnenhavens van Nederland. De centrale ligging van Lage Weide in Nederland, de combinatie van spoor, weg en water en de aanwezigheid van de Container Terminal Utrecht (CTU) zorgen ervoor dat Lage Weide een aantrekkelijk goederenknooppunt is en de overslag blijft groeien. Het bedrijventerrein Lage Weide is een bedrijvengebied met ruim 19.000 werknemers en circa 800 bedrijven. Door de centrale ligging en de combinatie van spoor, weg en water zijn er veel bedrijven op het gebied van logistiek en distributie. 17 Bedrijven maken zelf gebruik van de havens. Daarnaast gebruiken meerdere bedrijven in de regio de diensten van de Container Terminal Utrecht. Samen zorgen deze regionale bedrijven voor een containeroverslag van 60.000 TEU (standaard container van 20 foot) per jaar.

Bron: Gemeente Utrecht, 07-04-2009;