Foto-expositie “De Haven Werkt” in Openbare Bibliotheek

In september 2008 is de nieuwe publiekscampagne “Werken in de haven” van Haven Amsterdam gestart. Het doel van deze nieuwe campagnegolf is het ondersteunen van inhoudelijke acties op het gebied van werken en leren in de haven. In de Amsterdamse haven zullen de komende jaren duizenden banen beschikbaar komen. Reden voor Haven Amsterdam om het werken in de haven bij de Amsterdammers onder de aandacht te brengen.

In dit kader past ook de expositie De Haven Werkt. Op deze expositie worden de 20 beste foto’s getoond van de fotowedstrijd die Haven Amsterdam en Het Parool ter gelegenheid van de Open Haven- en industriedag in 2007 hebben georganiseerd. De expositie geeft een beeld van het werken in de Amsterdamse haven, vastgelegd door verschillende fotografen. De foto-expositie is te bewonderen vanaf 11 december 2008 tot 2 februari 2009 in de Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade 143 en is gratis toegankelijk.

De winnende fotografe van de fotowedstrijd, Mirjam Terpstra, heeft in samenwerking met het Loodswezen regio Amsterdam-IJmond, een fotoboek gemaakt.
In dit fotoboek geeft zij een beeld van de registerloods, die 24 uur per dag en 365 dagen per jaar klaar staat om kapiteins van adviezen te voorzien. Het werk van deze unieke beroepsgroep is op prachtige wijze vastgelegd door Mirjam Terpstra. Zij maakte tientallen loodsreizen mee als fotografe. Zij keek met haar lens “door het oog van de loods” hoe de zeeschepen de havens van IJmuiden, Beverwijk, Zaandam en Amsterdam in en uit werden gevaren. Een taak die bij wet aan het loodswezen is opgedragen om ervoor te zorgen dat dit op een veilige en vlotte manier gebeurt. De loods doet dat niet alleen. In een team werkt hij samen met de verkeersdienst, sleepdiensten, vletterlieden en cargadoors, douane en marechaussee.

De expositie De Haven Werkt wordt op 11 december 2008 om 17.00 uur geopend door Hans Gerson, directeur van Haven Amsterdam. Het eerste exemplaar van het boek “Door het oog van de loods” wordt door Willem Bentinck, regiovoorzitter Loodswezen Amsterdam-IJmond, aangeboden aan de directeur van Haven Amsterdam.

Bron: Haven Amsterdam, 11-12-2008;