Foto’s: SOV ‘Bibby WaveMaster 1’ gedoopt in Rotterdam

Woensdagmiddag 6 september is het Service Operations Vessel (SOV) ‘Bibby WaveMaster 1′ van Damen gedoopt bij de cruiseterminal in Rotterdam. In het bijzijn van zo’n 125 genodigden van de Bibby Group en Damen is het schip gedoopt door Jacky Blaikie. Tekst gaat verder onder de foto’s.

Bibby WaveMaster 1 is een op maat ontworpen SOV van 90 meter lang, gebouwd op een DP-2 (Dynamic Positioning) platform, met een motion-gecompenseerd Walk-to-Work (W2W) toegangssysteem en een Comfort Class 2 standaard accommodatie bestaande uit 60 individuele hutten inclusief badkamer.

De Bibby WaveMaster 1 is het eerste schip van Damen’s nieuwe klasse van SOV’s met een Walk-to-Work (W2W) mogelijkheid. In 2013 stelde Damen vast dat er een behoefte was om een dergelijk schip te ontwikkelen.

Na de definitieve proefvaarten op zee vertrekt het schip halverwege september richting het Galloper offshore windpark voor een charter voor Innogy en James Fisher Marine Services, de grootste offshore marine dienstverlener van Galloper. Het Galloper windpark van 336 MW ligt 30 kilometer uit de kust van Suffolk in het Verenigd Koninkrijk.

Op 1 april in 2018 wordt de Bibby WaveMaster 1 ingezet voor een opdracht van Total E & P Nederland. Zij zijn werkzaam op gasplatforms in het Nederlandse gedeelte van de Noordzee. Een bewuste keuze van Total om dit schip uit te proberen, aanvankelijk ontworpen voor de offshore windsector, is dit schip ook geschikt in de olie- en gassector. Het schip levert een aanzienlijke kostenbesparing op ten opzichte van de traditionele vormen van transport, toegang en accommodatie die gebruikt worden in het onderhoud van gasplatforms.