Frans duo Nael/Tydgat tot Europees kampioen 29er gekroond

Het Franse duo Gwendal Nael en Pierre Tydgat zijn de kersverse Europees kampioen in de 29er-klasse. Zij wisten op de slotdag in Medemblik hun koppositie vast te houden en twee punten voor hun Britse rivalen Crispin Beaumont en Tom Darling te eindigen. Het brons ging naar het Deense tweetal Daniel Nyborg en Sebastian Olsen, dat de beste dagscore noteerde. Volvo Ocean Race-zeilster Carolijn Brouwer (Scheveningen) reikte de felbegeerde medialles uit.

Anders dan gisteren, stond er vandaag op 21 juli een flinke bries op het IJsselmeer. Dat waren niet de favoriete condities van Nael en Tydgat, die juist naar eigen zeggen in lichter weer beter uit te verf komen. Zij begonnen de slotdag met een zestiende plek, waardoor ze de leiding kwijt waren. ‘Het was lastig varen, maar in de tweede wedstrijd herstelden we ons. We probeerden in de buurt te blijven van de teams die goed gaan als het harder waait.” Het kwam uiteindelijk aan op de allerlaatste race van het kampioenschap. ‘Die zijn we gestart alsof het de eerste was en tegen het einde kwamen we in de buurt van de Engelsen. Die zijn we toen gaan match racen.” Dat resulteerde in een vierde plek, direct achter de Engelsen. ‘We zijn heel blij”, reageerde Nael opgelucht.

Nadat Cas van Dongen (Abcoude, 17) en Robin Becker (Oudekerk a/d Amstel, 16) gisteren op de eerste dag in de gold fleet een enorme sprong in het klassement maakten, wisten ze vandaag hun positie te consolideren. De zesde plaats overall levert de jongens de nationale talentstatus op. Bovendien zijn ze als beste Nederlanders geëindigd, wat Van Dongen vorig jaar met een andere bemanning ook al deed. Van Dongen over hun slotdag: ‘We hebben steady gepresteerd. Geen top vijf, wat we eigenlijk wilden, maar wel stabiel. We hebben fouten gemaakt, maar we weten waar die liggen. Daar kunnen we in de komende trainingsweek aan werken voor het WK.”

Zijn bemanning legt uit met welke strategie ze vanmorgen het water op gingen: ‘Gassen! We hebben wat meer moeite met hardere wind, dus we wilden proberen om de top bij te benen en geen grote punten of te vroege start te scoren. Dat is gelukt. Een maand geleden hadden we niet verwacht hier als zesde te finishen.”

Van Leijen en Schuurmans: ‘Alsnog blij met het resultaat”

Pieter van Leijen (Herwijnen, 17) en Richard Schuurmans (Leiden, 17) kenden een vliegende start van het Europees kampioenschap. Na de eerste vier races stonden ze derde en ze sloten de kwalificatie als zesde af. Gisteren hadden ze echter meer moeite en zakten ze uit de top tien, maar vandaag kwam het herstel.

Van Leijen: ‘Het ging helemaal niet zoals verwacht, maar de dingen waar we zeker van waren, hebben we goed gedaan. Op sommige stukken lieten we het een beetje liggen. Meestal konden we in het tweede kruisrak weer terugpakken. De wind was lastig. Je moest banen zoeken en af en toe mis je die. Na een sterke kwalificatiereeks hadden we natuurlijk hoger willen eindigen, maar soms zitten dingen niet mee. We zijn alsnog blij met het resultaat. We hebben er alles aan gedaan.”

Van Aanholt en Bramervaer: ‘Have fun”

Odile van Aanholt (Hilversum, 17) en Quinten Bramervaer (Bussum, 17) wonnen de kwalificatie, maar begonnen zeer moeizaam aan de finale wedstrijdserie om de prijzen. Dankzij de zesde plek in de slotrace klom het gemengde duo op tot de twaalfde plek overall, waarmee Van Aanholt de beste stuurvrouw van het EK is.

Van Aanholt: ‘Het was denk ik een goed EK. Onze verwachtingen waren niet hoog. De eerste twee dagen zijn we echt boven onszelf uitgestegen. We zaten allebei lekker in het gevoel en met de communicatie zijn we echt verder gekomen. Gisteren waren we dat gevoel helemaal kwijt en hebben we de hele tijd onder ons niveau gezeild. Het werd maar erger en we kwamen er niet uit. Als je dan in de gold fleet zit, waarin het niveau hoger is dan daarvoor, wordt het moeilijker. Elk foutje maakt het erger. Vandaag zaten we in de eerste twee races nog een beetje in die stemming. Toen zijn we even gaan zwemmen en zeiden we tegen elkaar dat het nu toch niet meer uitmaakte. We zijn gewoon lol gaan maken en ineens ging het weer.”

Carolijn Brouwer, vorige maand met Team SCA in de Volvo Ocean Race 2014-15 gefinisht, sprak voorafgaand aan de prijsuitreiking de zeilers toe: ‘Om hier te zijn, voelt als terug bij mijn roots. Ik heb hier tijdens mijn olympische campagnes veel tijd doorgebracht.” En ze had ook een boodschap voor de 29er-jeugd: ‘Een Volvo Ocean 65 lijkt net een grote 29er/49er. Alleen met grotere krachten en meer zeil en mensen, maar het spelletje blijft hetzelfde. Het high performance zeilen wat jullie doen, is de ‘the way to go’. Wie weet, varen jullie ooit de America’s Cup of Volvo Ocean Race.”

Top vijf na 15 races, inclusief twee aftrek:
1.        FRA 13 – Nael/Tydgat, 31 punten
2.        GBR 1967 – Beaumont/Darling, 33 punten
3.        DEN 2125 – Nyborg/Olsen, 40 punten
4.        SLO 6 – Janezic/Podlogar, 49 punten
5.        SWE 2220 – Kraft/Alm, 55 punten
6. NED 15 – Van Dongen/Becker, 57 punten
10. NED 2104 – Van Leijen/schuurmans, 82 punten
12. NED 2177 – Van Aanholt/Bramervaer, 87 punten

Het Spaanse team Carla en Marta Munte wint de zilveren vloot. Cecilia en Catharina uit Finland eindigen bovenaan het klassement van de bronzen vloot. Matthew Wright en Russell Aylsworth uit Hong Kong pakken de eindzege in de emerald vloot.

Het EK 29er 2015 wordt mogelijk gemaakt door Magic Marine en Van Oord, wereldwijd actief als toonaangevende aannemer van bagger-, waterbouwkundige en offshore energieprojecten (olie, gas en wind) met innovatieve oplossingen voor maritieme uitdagingen).