Fransen Dode/Moreau aan de leiding van WK Dart 18 2009

Op maandag 23 november 2009 namen de Franse titelverdediger Emmanuel Dodé en zijn bemanning Fred Moreau de leiding van het WK Dart 18. Het duo won voor de Arubaanse kust de enige race van de dag, gezeild in 25 tot 30 knopen wind. De Britten David Lloyd en Joanna Jones-Pierce kwamen als tweede binnen. De Duitsers Matthias Huber en Dominik Volke wisten nog net de Nederlandse verrassing Goudriaan/Damen voorbij te gaan. Bij de Aruba Heineken Catamaran Regatta waren Xander en Mark Pols de enigen die hun F18 overeind wisten te houden. Ze wonnen met een straatlengte voorsprong.

Het Dart 18-gelegenheidsduo Ruud Goudriaan en Bart Damen stal vanochtend de show op de Caribische Zee. Op het schot vlogen de mannen over de lijn en wonnen daarmee de eerste start van dit WK Dart 18. Uiteraard met de Franse en Britse favorieten in hun kielzog. In het kruisrak koos het hele veld voor de linkerkant, behalve de Britten Lloyd en Jones-Pierce. Lloyd: “We hebben de gewaagde beslissing genomen om naar rechts te gaan, omdat we dachten dat de wind daar wat stabieler zou zijn. Er staan aan die zijde minder gebouwen op de wal.” De tactiek bleek juist en zo konden de Engelsen net voor Dodé en Moreau de bovenboei ronden, met Goudriaan en Damen in derde positie.

De twee koplopers kwamen vlak voor de gate samen. Dodé: “We hadden voorrang, dus we konden voor ze langs. Toen maakten we een fout, waardoor zij er weer voorbij konden.” Maar de Franse pushten hard en namen in de volgende ronde de leiding over. Dodé: “Onze bootsnelheid was wat beter en zo konden we de pot winnen.” De Engelsen consolideerden hun positie en namen geen risico’s meer. Jones-Pierce: “Er stond echt veel wind en op de meeste andere Darts neemt de bemanning de grootschoot. Bij ons schoot David en ik denk dat ik de lichtste bemanning in trapeze ben. Door een goede boothandeling konden we prima vooraan meedoen.”

Goudriaan/Damen verrassend vierde
Ruud Goudriaan en Bart Damen namen met de finish in zicht toch iets te veel risico. Damen: “Ongeveer vijf meter voor de finishboei doken we er echt tot aan de achterbeam in. Gelukkig konden we net overeind blijven.” Alleen kwam hun Dart tot complete stilstand en daar profiteerden de Duitsers Matthias Huber en Dominik Volke van. Zij namen zo de derde plek over. Goudriaan: “Dat was balen, maar we zijn ook zeker blij met die vierde plek. Dit hadden we totaal niet verwacht.”

Aruba Heineken Catamaran Regatta
De Nederlandse F18-teams Xander/Mark Pols en John Moret/Paul Smissaert gingen vandaag helemaal los. Slechts een paar minuten na het startschot lieten zij hun concurrentie al ver achter zich. De broers Pols trokken als eerste de spinnaker en wisten hun Nacra Infusion onder controle te houden. Dat gold niet voor Moret en Smissaert, die tot twee keer toe over de kop sloegen. Desondanks finishten de onfortuinlijke mannen als tweede, gevolgd door de Duitsers Dieter Maurer en Gunther Mortl. Meer finishers waren er niet. Xander Pols: “Bij het startschip had ik niet verwacht dat we echt zouden racen. Ik kan me niet herinneren dat ik met zoveel wind heb gevaren. De enige tactiek was het kiezen van het juiste gijpmoment, zodat we niet om zouden gaan.”

De middagwedstrijden werden afgelast vanwege de stormachtige condities. Om weer op schema te komen, worden er morgen op de rustdag toch twee races gevaren. De eerste start is om 10.00 uur lokale tijd. Maar eerst staat voor vanavond het diner op de Pelican pier op het programma.

Bron: Aruba Regatta, 24-11-2009;